I veckan stod det klart att Tidöpartiernas informationsplikt avseende illegala invandrare blir en kraftigt urvattnad variant där en lång rad yrkesgrupper undantas. I debatten kring lagförslaget har fackförbundet Sveriges Lärare varit tongivande och att protesterna tycks ha varit framgångsrika ser man som en stor seger.

Informationsplikten är ett steg i Tidöpartiernas försök att städa upp skuggsamhället och den kriminella miljö den göder som låtits växa sig fast under decennier av en gravt misskött invandringspolitik. Långt ifrån alla vill dock vara med och hjälpa till i detta arbete.

I oktober meddelade Sveriges Lärare att man kommer hjälpa medlemmar som skulle vägra följa en informationsplikt och innan dess visade en undersökning att en majoritet av landets socialsekreterare också skulle vägra följa en sådan lag.

Parallellt med att Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet på tisdagen överlämnade sitt slutbetänkande till migrationsminister Johan Forssell (M) meddelades att undantag kommer göras för hälso- och sjukvården, skolan, bibliotek och socialtjänsten. Det får Sveriges Lärare att jubla.

– Det är en seger för oss. Vårt motstånd har gett resultat, säger ordförande Anna Olskog.

LÄS ÄVEN: Fackförbund ska hjälpa lärare som VÄGRAR följa anmälningsplikt av illegala

– Lärare har ett viktigt uppdrag i samhället, att ansvara för kommande generationers grundläggande utbildning och fostran. Det hade varit omöjligt att kombinera med en informationsplikt. Lärare kan inte vara gränspoliser.

Enligt utredare Anita Linder finns det en risk för att barn inte skulle utnyttja sin rätt till skolgång vilket i sin tur betyder att Sverige inte skulle leva upp till åtaganden enligt barnkonventionen, och därför undantas bland annat skolan.

– Detta är en seger för vårt envetna motstånd. Det är därför glädjande att bland annat lärare även i fortsättningen inte ska behöva anmäla sina elever.  Sveriges Lärare har kämpat för att detta inte ska bli verklighet, i dag är vi glada över att vi har blivit hörsammade!

Anita Linder och Johan Forssell. Foto: Daniella Lundgren/Regeringskansliet

Nöjda lärare

Fler som är nöjda med den urvattnade informationsplikten är bland andra läraren Linn Santesson som också är huvudskyddsombud för Sveriges Lärare i Stockholm.

– Det är positivt om utredaren tagit till sig av kritiken och lyssnat på professionen, men fortfarande handlar förslaget om en politik som är i strid med hur vi ska behandla medmänniskor, säger Linn Santesson till Vi Lärare.

Samtidigt gör Santesson klart att hon hade vägrat följa en informationsplikt och “hade det varit arbetsvägran så hade det fått vara så”.

Att det ens förekommer som lagförslag är fel anser Santesson och kallar det för att skicka ut “giftpilar”.

– Det är en obehaglig samhällsutveckling. Man penetrerar samhällsinstitutioner, mellanmänskliga yrken, de som ska skapa ett kitt i samhället för att i stället skapa motsättningar och osäkerhet – i längden det som känns igen i ickedemokratiska samhällen, säger Linn Santesson.

LÄS ÄVEN: Klart: Flera yrkesgrupper undantas från anmälningsplikt av illegala invandrare