Medan de äldre generationerna har en mer blygsam inställning till sina chanser till rikedom är generation Z, alltså de födda i mitten av 90-talet fram till omkring 2010, betydligt mer övertygade om sina chanser att bli ekonomiskt oberoende. Det visar en ny undersökning.

Hos generation Z är målet hundra miljoner på banken och fem miljoner i årsinkomst. Motsvarande ekonomiska mål hos millennials, födda mellan 1981 och 1996, ligger på en förmögenhet på omkring 60 miljoner och en årslön på runt två miljoner.

LÄS ÄVEN: Generation Z imponerar inte på arbetsmarknaden

Generation X, födda 1965 och fram till skiftet till 80-talet, har en liknande syn på ekonomisk framgång som millennials medan boomers, födda mellan krigsslutet 1945 och början av 1960-talet, nöjer sig med tio miljoner på banken och en miljon i årslön.

De yngsta har enligt Dagens PS också den högsta tron om att man kommer nå sina ekonomiska mål – 71 procent bland generation Z jämfört med 70 procent bland millennials, 53 procent av generation X och 45 procent bland boomers.

Omöjliga mål

Samtidigt är målen för generation Z och millennials statistiskt närmast omöjliga att nå med bara den rikaste procenten i USA som har sådana slags pengar.

Pixabay

Den rikaste generationen någonsin är boomers och man tror att efterföljande generationers bästa chans att hinna ikapp är att ärva från boomerföräldrar.

Lata

Nyligen rapporterade Samnytt om situationen på arbetsmarknaden med unga som är sjukskrivna dubbelt så ofta som sina äldre kollegor. Lathet och fel attityd till jobbet, menade en arbetsgivare.

Kort därpå kom nya larm om ungas inställning till arbete och man varnade för att det är negativt ur ett samhällsperspektiv.

– Jag upplever att det är stor skillnad. De vill inte jobba lika mycket och det tror jag är dåligt ur ett samhällsperspektiv. Det är väldigt nyttigt och viktigt att komma ut i arbetslivet tidigt, till exempel via feriearbete, sa Eva Dunér som driver två McDonald’s-restauranger till Tidningen Näringslivet.

LÄS ÄVEN: Nya larm om lata ungdomar: “Bortskämda”