Situationen i Libanon eskalerar efter terrorgruppen Hizbollahs attack mot Israel i somras och den israeliska försvarsmakten nu svarar. I Libanon finns upp till 3 000 svenska medborgare som rest dit trots utrikesdepartementets avrådan. Nu gör regeringen och utrikesministern klart att man inte kan vänta sig någon hjälp från Sverige ifall man inte hörsammat varningarna. Samtidigt har mediernas snyfthistorier redan börjat.

Oroligheter i Mellanöstern brukade inte ha något med Sverige att göra men sedan några decennier tillbaka finns alltid påstådda svenskar i varje oroshärd i regionen. Dessa har åkt dit trots stark avrådan från utrikesdepartementet och kräver då det blir skarpt läge att svenska staten ser till att de kommer till Sverige.

LÄS ÄVEN: Flera döda, tusentals skadade när personsökare exploderar i Libanon

I nästan ett års tid har regeringen uppmanat svenska medborgare att lämna Libanon, vilket är den strängaste graden av avrådan. Trots detta bedöms det alltså finnas flera tusen svenska medborgare i landet.

Att i vanlig ordning trotsa svenska myndigheters avrådan för att sedan begära att bli hämtad kommer inte att fungera den här gången, det gör utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) klart i ett uttalande:

Faksimil X

Tolv barn dödade

I slutet av juli genomförde Hizbollah en raketattack från Libanon mot Golanhöjderna där tolv barn dog och 30 skadades. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lovade då att terrorgruppen skulle få betala dyrt.

LÄS ÄVEN: Hizbollah bakom attack mot Golanhöjderna – flera barn döda

I samband med attacken gick dåvarande utrikesminister Tobias Billström (M) ut med följande meddelande:

Senast på tisdagen har Israel genomfört nya flyganfall mot Libanon där måltavlorna varit en högt uppsatt person inom Hizbollah och en plats där man förvarat vapen men även andra platser där gruppen verkar från samt annan militär struktur.

Snyfthistorier

På tisdagen har Aftonbladet ett reportage om 40-årige Mohammad El Moussa som bor i Kalix men nu befinner sig i Libanon tillsammans med sin familj. Trots UD:s avrådan har de rest dit för att hälsa på släkt.

– Det är jobbigt att mina barn har fått se det här, säger han till tidningen.

LÄS ÄVEN: UD uppmanar ”svenskar” att lämna Libanon – på arabiska