2018 röstade den dåvarande socialdemokratiska regeringen tillsammans med Centerpartiet igenom den hårt kritiserade gymnasielagen. Sex år senare har två tredjedelar av de som omfattades av lagen fått permanenta uppehållstillstånd. Det visar nya siffror som presenteras på måndagen.

Det är Migrationsverket som tagit fram datan på uppdrag av statsradion. Dessa visar att drygt 5 300 personer av de ca 7 800 som omfattades av lagen i dag har permanenta uppehållstillstånd i Sverige.

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för gymnasielagen skenar

Eskil Wadensjö, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet, har länge forskat om ”ensamkommande flyktingbarn”.

– Den här oron för att dom inte skulle klara gymnasielagen och kunna etablera sig har inte visat sig stämma utan de har tvärtom etablerat sig, säger han.

– Huvudslutsatsen är att gruppen har lyckats etablera sig på svenska arbetsmarknaden.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet försökte genomföra nya lättnader i gymnasielagen

Bland dom som inte har fått permanenta uppehållstillstånd har knappt 1 000 stycken tillfälliga tillstånd eller öppna ärenden hos Migrationsverket. Övriga 1 500 individer saknar uppehållstillstånd och av dem har bara hälften lämnat Sverige.