Världshälsoorganisationen (WHO) har begärt att få gå från rådgivande till beslutande organ. Man vill bland annat kunna bestämma vilka åtgärder samtliga världens länder ska vidta vid en eventuell ny pandemi. I ett relaterat utspel vill man nu också stoppa den fria debatten om virus, vacciner och nedstängningar eller, som man kallar det, ”falska nyheter, lögner och konspirationsteorier”.

Samnytt har tidigare uppmärksammat WHO:s krav på att i stället för ett rådgivande internationellt organ bli en överstatlig myndighet med omfattande makt att bestämma över delar av medlemsländernas politik. Det är krav som mött starka protester i bland annat Sverige och mot krav på att vi i så fall för att värna vår suveränitet måste lämna organisationen.

WHO jobbar nu hårt för att sy ihop en global plan för den händelse en ny pandemi skulle bryta ut. I frånvaro av egna maktmedel vill man förmå medlemsländerna att skriva på ett avtal om att avsäga sig rätten att utforma sin egen smitskyddspolitik och i stället efterrätta sig den som WHO har tagit fram.

WHO:s generalsekreterare upprörd

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus från Etiopien slår nu larm om att den globala pandemiplan man tagit fram riskerar att falla sönder. Alla är inte så pigga på att avsäga sig sin nationella suveränitet och lämna över beslutsfattandet till WHO. I praktiken innebär det samma sak som att ge WHO de maktbefogenheter organisationen har krävt.

En orsak till att ett globalt avtal löper risk att inte bli verklighet är att det i många länder får förekomma en fri offentlig debatt om sådant som virus, vacciner och nedstängningar. Det är något som Ghebreyesus är märkbart irriterad över och kallar det som inte överensstämmer med hans egna åsikter för ”falska nyheter, lögner och konspirationsteorier”.

Om vi inte inskränker yttrandefriheten för att stoppa det Ghebreyesus anser är ”desinformation” menar han att ”kommande generationer kanske inte kommer att förlåta oss”.

LÄS ÄVEN: Elsa Widding ställde regeringen mot väggen om WHO:s ökade makt

Kalla fötter när pandemipaniken lagt sig

I kölvattnet av covid-pandemin gick företrädare för samtliga 194 länder som är medlemmar i WHO med på att ta fram en gemensam handlingsplan inför eventuella kommande pandemier eller andra hälsokatastrofer. Denna var tänkt att stå klar och kunna klubbas på WHO:s nästa globala toppmöte i maj.

Men processen har saktats ned när panikstämningen i den förra pandemin lagt sig. Alla är inte längre så säkra på att man vill skriva över sina nationella befogenheter på WHO.

Upprörd över den fria debatten

Det här har fått Ghebreyesus att gå upp i limningen. Han utslungar nu anklagelser om att det beror på att det är tillåtet att tycka olika, något som WHO:s generalsekreterare beskriver som ”en störtflod av falska nyheter, lögner och konspirationsteorier”.

Om inget görs för att stoppa den ”störtfloden” varnar Ghebreyesus att hela den globala katastrofplanen kan gå i stöpet. Det skulle innebära att länderna som tidigare skulle få besluta självständigt om sådant som nedstängningar, reserestriktioner, vaccintvång och annat.

LÄS ÄVEN: Stor uppslutning vid manifestation mot svenskt WHO-medlemskap

Anklagar tveksamma för ”sabotage”

Enligt Ghebreyesus är tiden knapp och man har inte tid att vänta på länder som fått kalla fötter och nu inte är beredda att ge WHO de befogenheter man begär. Ett sådant avtal krävs för att ”skydda våra barn och barnbarn från framtida pandemier” anser generalsekreteraren.

Han säger vidare att de farhågor som kritiker framfört om att WHO på samma sätt som nationella myndigheter tidigare, fast nu för alla länder gemensamt, skulle besluta om exempelvis nedstängningar och vaccintvång är obefogade. Sådana påståenden ”är fullständigt falska” dundrar Ghebreyesus.

– Vi kan inte tillåta att detta historiska avtal, denna milstolpe för global hälsa, saboteras.

Samtidigt innehåller utkastet till avtal skrivningar om att de undertecknande länderna ska tvingas till ”tydliga åtaganden”. Frånvaron av konkretisering av vad det innebär väcker farhågor om att det bland annat kan handla om långtgående inskränkningar i de medborgerliga fri- och rättigheter som ägde rum under den senaste pandemin och då fick hård kritik.