EU-kommissionens hårt kritiserade ordförande Ursula von der Leyen överlevde torsdagens misstroendeomröstning i Europaparlamentet. Men trots att en majoritet av ledamöterna röstade emot att avsätta henne, var stödet långt ifrån enhälligt – och flera partigrupper varnar nu för att det här kan vara hennes sista chans. I ett försök att försvara sig valde von der Leyen att anklaga sina kritiker för att ”spela Putins spel” – ett utspel som väckt kritik.

Med 360 röster mot misstroendeförklaringen, 175 för och 18 nedlagda, lyckades EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitta kvar. Det hade omvänt krävts 360 ja-röster för att fälla kommissionen.

LÄS ÄVEN: M-topp attackerar SD efter von der Leyen-kritik: Regeringsodugliga

Trots att von der Leyen backades upp av sin egen partigrupp EPP, samt Socialdemokraterna (S&D), liberalerna i Renew och De Gröna, deltog många inom dessa grupper inte i omröstningen som en markering mot kommissionsordföranden. Av parlamentets 720 ledamöter var det endast 553 som röstade – och det en markering mot von der Leyen.

Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé välkomnade resultatet.

“Glädjande att Europaparlamentet röstade ner SD:s och V:s oansvariga misstroendeförklaring mot Ursula von der Leyen”, slår M-toppen fast i ett inlägg på X.

Dragkamp inom mittenpartierna

Misstroendeomröstningen väcktes av Gheorghe Piperea, rumänsk ledamot från den högerkonservativa gruppen ECR, som bland annat riktade hård kritik mot von der Leyens ovilja att lämna ut sms-konversationer med Pfizer under pandemins vaccinförhandlingar.

Piperea kallade initiativet för ”ett hälsotecken för EU” och menade att det visar att det faktiskt är möjligt att utmana kommissionens ledarskap.

LÄS ÄVEN: SD stödjer misstroendevotum mot EU-pampen von der Leyen

Det är första gången sedan 2014 som en sådan omröstning hålls, och även om den inte ledde till von der Leyens fall har den blottlagt allvarliga sprickor i det politiska stödet bakom hennes ledarskap.

Inför omröstningen hotade både socialdemokrater och liberaler med att lägga ner sina röster i protest mot vad de ser som en högerförskjutning inom kommissionen. Liberalerna valde till slut att rösta nej till misstroendet, inte för att man gillar von der Leyen utan för att, som en talesperson för Renew uttryckte det, inte ”leka med extremhögerns spel med Europas stabilitet”.

Socialdemokraterna följde efter – men först efter att von der Leyen köpt deras röster genom att gå dem till mötes i budgetförhandlingarna. Hon lovade bland annat att bevara den Europeiska socialfonden, som syftar till att bekämpa fattigdom och hjälpa utsatta grupper, som tidigare varit föremål för diskussioner om nedskärningar.

Använde ”rysskortet” i försvar

von der Leyen slog tillbaka hårt i debatten före omröstningen. I ett uppmärksammat inlägg anklagade hon sina kritiker för att underminera EU:s enighet och gå Rysslands ärenden:

– De vill försvaga Europa. Och det är exakt vad Putin vill, sa hon från talarstolen.

LÄS ÄVEN: Misstroendehot mot Ursula von der Leyen efter Pfizergate

Uttalandet har väckt starka reaktioner, även bland hennes egna politiska samarbetspartners, som menar att det är osmakligt att likställa legitim kritik med att stödja främmande makt.

En varning inför framtiden

Trots att omröstningen slutade med seger för von der Leyen är det uppenbart att hennes stöd inom parlamentet vacklar. Flera partier har gjort det klart att deras tålamod är på väg att ta slut, och att ytterligare misstroendeinitiativ inte är uteslutna.

– Det här öppnar Pandoras ask, sa Piperea efter omröstningen. Han förutspår fler försök att fälla kommissionen under mandatperioden.

LÄS ÄVEN: von der Leyen kritiseras för auktoritärt ledarskap

Alla delar inte den analysen. EPP:s vice ordförande Siegfried Mureșan bagatelliserade resultatet och sa:

– Den dag vi kommer tillbaka från semestern har vi nästan redan glömt det här.