För omkring tio år sedan beslutade Västerås kommun om byggandet av en rysk-ortodox kyrka i närheten av stadens flygplats. Nu har politikerna ångrat sig, och vill tvångsinlösa kyrkan, på grund av kyrkans koppling till Ryssland. Och det är skattebetalarna som får betala.
– De flesta har varit naiva, säger oppositionsrådet Elisabeth Unell (M) till Samnytt.
Det är i juni 2016 som Heliga Gudsmodern av Kazan församling i Västerås skickar in en bygglovsansökan till Västerås kommun. Församlingen vill bygga en rysk-ortodox kyrka i staden.
Mark till kyrkan har redan köpts in. Kommunen har sedan tidigare anvisat församlingen en tomt i ett skogsområde vid Hamre idrottsplats, i östra delen av staden.
Det är alltså inte församlingen själv som bestämt var i staden som kyrkan ska ligga.


Protester från närboende
Kommunen får under augusti och september månader samma år in ett dussintal skriftliga protester från personer som bor nära den planerade kyrkan.
De invänder mot att kyrkan kommer ha ett nästan 25 meter högt kyrktorn, att byggnadsstilen inte passar in i området, och det uttrycks oro för hur trafiksituationen och parkeringsfrågan kommer lösas i samband med kyrkans mässor.
Vissa vill inte att det byggs några fler kyrkor i Västerås överhuvudtaget, oavsett placering. “Om vi ser oss om i världen i dag och långt tillbaka i tiden ser vi att krigen i förskräckande många fall orsakats av religionerna”, skriver en man som bor i närheten.
Endast en remissinstans, Västerås brukshundsklubb, har säkerhetspolitiska invändningar mot bygget.
“Kyrkan i bygglovsansökan är en bibyggnad till en större 63 meter lång huvudbyggnad. Vilken typ av verksamhet ska bedrivas på området? Inte är det kyrklig verksamhet i alla fall! Vad har SÄPO svarat på byggnadslovs ansökan och avsedd verksamhet?” undrar hundklubben i sitt remissvar.
Försvarsmakten ger klartecken
Den tomt som kyrkan ska byggas på ligger bara några hundra meter från Västerås flygplats, där Västmanlands flygflottilj, eller F1 Hässlö, höll till fram till början av 80-talet.

Både Försvarsmakten och Luftfartsverket ges därför möjlighet att yttra sig om kyrkoplanerna. “Försvarsmakten har inget att erinra i rubricerat ärende”, meddelar Försvarsmakten i sitt yttrande den 10 augusti 2016. Luftfartsverket skriver en och en halv månad senare i sitt remissvar att inte heller det har något “att erinra mot etableringen.”
I maj 2017 godkänner Västerås kommun den rysk-ortodoxa församlingens bygglovsansökan. Kyrkan med tillhörande byggnader ska bli lite drygt tusen kvadratmeter stor. Det är en arkitektfirma i Belarus som tar fram ritningarna. Enligt “Boverkets regler”, bedyrar firman i ett dokument på ryska som översatts till engelska.
Under 2019 har kyrkbygget kommit igång. Byggnadsinspektörer från kommunen besöker löpande byggarbetsplatsen, för att se att allt går rätt till. Inspektörerna anmärker på att det behöver byggas ramper för att bättre handikappanpassa kyrkobyggnaderna, men är överlag nöjda med att regler och bygglov följs.
Kyrkan består av själva kyrkobyggnaden samt två annex, vilka innehåller bland annat toaletter, ett par övernattningslägenheter, matsal och klassrum för utbildningar. Vintern 2021-2022 är den rysk-ortodoxa kyrkan till slut färdigbyggd.
Samtidigt som kyrkan byggs finns långt gångna planer på att lägga ned Västerås flygplats. Kommunens rödgrönliberala styre talar om att bygga bostäder på marken istället. I mars 2021 stoppas emellertid nedläggningsplanerna efter en folkomröstning, och flygplatsen blir kvar.


Kravet: “Kasta ut” kyrkorna
I februari 2022 invaderar Ryssland grannlandet Ukraina. Det gör att svenskarnas inställning till Ryssland, det ryska folket och allt som förknippas med det landet, snabbt blir betydligt mer fientligt.
Det gäller även Heliga Gudsmodern av Kazan församling i Västerås, och dess nybyggda kyrka i staden. Den rysk-ortodoxa församlingen lyder nämligen under det så kallade Moskvapatriarkatet, ledd av patriark Kirill av Moskva, och uppges vara finansierad av ryska staten.
Det höjs röster för att fem rysk-ortodoxa församlingar, vilka alla tillhör Moskvapatriarkatet, bör kastas ut ur Sverige. En av dessa är församlingen i Västerås med den helt nybyggda kyrkan.
LÄS ÄVEN: Centerprofil vill “kasta ut” rysk-ortodoxa kyrkor
Kritiker menar att det är extra olämpligt att en kyrka med starka ryska kopplingar ligger så pass nära flygplatsen. Anledningen är att den återigen börjat användas av Försvarsmakten, bland annat i samband med övningar.
Vissa menar att ryssarna medvetet byggt kyrkan så nära flygplatsen, och att den utgör en säkerhetsrisk.

“Har varit naiva”
Mot bakgrund av detta har politikerna i Västerås beslutat att den rysk-ortodoxa kyrkan i Västerås ska exproprieras, alltså tvångsinlösas, av kommunen. Beslutet fattas av kommunfullmäktige strax innan midsommar i år.
Bakom förslaget om expropriering står det moderata oppositionsrådet Elisabeth Unell. Hon är en av dem som menar att Ryssland medvetet byggt en kyrka alldeles intill den tidigare flygflottiljen, och att svenska myndigheter och politiker inte insåg riskerna när planerna godkändes för tio år sedan.
– Det var ett annat säkerhetspolitiskt läge då än det är idag. Det får man inte glömma. Det här är väldigt länge sedan. Jag skulle vilja säga att de flesta har varit naiva i den här frågan, säger Elisabeth Unell till Samnytt.
– Vi vet kopplingen. Vi vet att Ryssland har jobbat strategiskt med detta under lång tid. Man har också fått medalj för att man har lyckats med det här, fortsätter hon.
Det Unell syftar på är uppgifter om att en rysk-ortodox präst i Sverige ska ha fått en medalj hemma i Ryssland.
– Exakt vad som kan hända är svårt att bedöma. Det beror också på vad som händer i omvärlden. Men det här är en säkerhetspolitisk risk.
“Det blev tokigt”
Samtliga partier i kommunfullmäktige står bakom beslutet att nu expropriera den rysk-ortodoxa kyrkan. Tobias Utterstedt är ordförande för Sverigedemokraterna i Västerås.

– Alla partier har varit med på beslutet. Det är inget parti som motsätter sig det, säger han till Samnytt.
Utterstedt beklagar att den rysk-ortodoxa kyrkan för tio år sedan erbjöds köpa mark så nära flygplatsen, och därefter dessutom beviljades bygglov på den. Han skyller delvis på Lars Kallsäby, den C-politiker som tidigare var ordförande för byggnadsnämnden och som godkände bygglovet 2017.
– Det var ett ordförandebeslut. Det blev så klart tokigt redan från allra första början, säger SD-ordföranden.
– Det var detaljplanerat att det skulle vara någon slags typ av kyrka på det där stället, och när den rysk-ortodoxa ansökte om att få bygga så passade det in i vad man tänkte använda marken till. Det vart tokigt såklart. Det borde inte ha varit ordförandebeslut på det där.
Ingen moské
Elisabeth Unell menar att hennes parti motsatt sig byggandet av den rysk-ortodoxa kyrkan ända sedan bygglovsplanerna blev kända 2016.
– Från Moderaternas sida har vi hela tiden i processen varit tydliga med att det här är inte en lämplig plats. Det är också kopplat till att det omvärldsläge vi befinner oss i blir mer och mer akut, säger hon.
Men vad kommunen ska göra med de tre kyrkobyggnaderna, som är byggda för religionsutövning, kan hon inte svara på.
– Det får man väl diskutera om man ska flytta den eller vad man ska göra i det läget, men vi ska inte en rysk-ortodox med de kopplingar som den här kyrkan har till Moskva patriarkatet. Det ska vi inte ha, säger hon.
Finns det risk att det blir en moské istället, med kopplingar till salafister i Saudiarabien?
– Nej, det här är ett säkerhetsklassat område. Vi behöver se till att vi skyddar flygplatsen. Vi måste se till vilken typ av ägande det finns vid flygplatsen.
Även Sverigedemokraterna är skeptiska till att byta den rysk-ortodoxa kyrkan mot en moské.
– Nej, det vill vi nog kanske inte heller ha, säger Tobias Utterstedt.
Dyrt för skattebetalarna
Om den rysk-ortodoxa kyrkan exproprieras, vilket politikerna i Västerås nu planerar för, så görs det normalt genom att kommunen ersätter fastighetsägaren med ett belopp som är 25 procent över marknadsvärdet.
– Det är ju massor av pengar så klart, konstaterar Tobias Utterstedt.
Har ni någon uppfattning om hur mycket pengar det rör sig om?
– Nej, jag vet inte hur mycket pengar det rör sig om.
Även Elisabeth Unell är medveten om att det är dyrt att först sälja mark till en församling, godkänna byggandet av en kyrka, för att därefter tvångsinlösa fastigheten. Men enligt Unell är det inte Moderaternas fel att det nu blir dyrt för skattebetalarna.
– Vi hade gärna stoppat det redan när det var bygglov. Vi försökte redan då. Då hade det varit en helt annan prisklass på det, säger hon.
– Men det här är ett viktigt beslut för oss, och jag är glad att vi är eniga, säger Elisabeth Unell.
Samnytt har sökt Lars Kallsäby och Heliga Gudsmodern av Kazan församling i Västerås.

📣 Gillar du den här artikeln?
Om du uppskattar Samnytts journalistik och vill att vi ska fortsätta med granskningar – bli gärna prenumerant!
- JUST NU: Halva priset på prenumeration – klicka här.
- Swish: Donera valfri summa till 123 083 3350
- Vill du donera på andra sätt? Läs mer här.
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.