Samnytt har tidigare i flera artiklar uppmärksammat hur den eskalerande invandringsrelaterade grova gängkriminaliteten i Sverige expanderar till grannländerna Norge, Danmark och Finland. Nu kommer kritik av samma skäl mot Sverige även från Island.

Islands justitieminister Guðrún Hafsteinsdóttir träffade sin nordiska motsvarigheter i Sverige i fredags. Huvudfrågan på dagordningen var den organiserade brottsligheten i de nordiska länderna.

Och det var i huvudsak Sverige som fick stå vid skampålen och sitta på den anklagades bänk. Detta eftersom det är gängkriminalitet som etablerat sig i Sverige till följd av de senaste decenniernas expansiva migrationspolitik som den senaste tiden börjat få allvarliga konsekvenser också för grannländerna.

LÄS ÄVEN: Kriminella gäng från Sverige etablerar sig i Norge

Brott relaterade till kriminell verksamhet i Sverige begås nu i ökande utsträckning på isländsk mark

– Det finns kriminella grupperingar i Sverige som har skickat folk till Island för att begå brott, konstaterade Hafsteinsdóttir.

Isländsk polisbil brändes på order från Sverige

Ett uppmärksammat fall i Island som utgjorde något av ett startskott för det offentliga samtalet i landet om hur gängkriminalitet baserad i Sverige flödar in över gränsen, var när ett en polisbil sattes i brand utanför en polismans hem i augusti förra året.

Gärningsmännen utförde attentatet på order från gäng i Sverige. Motivet var vedergällning mot den aktuella polismannen.

Runólfur Þórhallsson, biträdande överintendent på Polisens analysavdelning i Island, har också höjt rösten med ett anklagande finger riktat mot Sverige för hur grupper av kriminella skickas över gränsen för att begå brott, rekrytera medlemmar och internationalisera sina verksamheter.

Polisbil av det slag som stack i brand i Island på uppdrag av gäng i Sverige. Bild: Youtube.

På fredagens toppmöte med de nordiska justitieministrarna diskuterades också det relativt färska fenomenet där internationella jobb av det här slaget läggs ut på nätet som en platsannons där uppdraget beskrivs och vad den som åtar sig det ska få betalt.

Det var så det gick till när den isländska polisbilen stacks i brand. I det fallet kom beställningen från det ökända Kronogårdsgänget i Trollhättan.

LÄS ÄVEN: Gängvåld i Sverige spiller över på Danmark

Den isländska polisen är tydligare än sin motsvarighet i Sverige med att klargöra att det inte är svenskar i egentlig mening som begår de här brotten. Gänget är mångkulturellt och har letts av palestinier, förklarade polischef Þórhallsson.

– Därför är det kanske orättvist att säga att det här kommer från Sverige. Det här är en verksamhet som består av olika nationaliteter.

Bara ett av flera gäng från Sverige

Kronogårdsgängen är bara ett av många som expanderar sin verksamhet från svensk mark till de omgivande nordiska länderna. Flera har redan lyckats få fotfäste i Island.

– Det är 8-12 gäng vi sätter etiketten ’utländska kriminella grupper’ på. Men åtminstone 15-18 kriminella grupper verkar i det här landet, sade Þórhallsson och menade att definitionen behöver vidgas.

Þórhallssons kritik är mot Riksdomstolen, vars tolkning av vad som är en organiserad brottslig grupp han menar är för snäv.

LÄS ÄVEN: Finland dömer knarksmugglande somalier från Sverige till maxstraff

I motsats till Sverige har de olika invandrargäng härifrån som etablerat i Island hittills lyckats hålla sams och dela upp reviren mellan sig. Den isländska Rikspolisen befarar dock att det sannolikt inte är en situation som kommer att bestå – utöver att plågas av själva brottsligheten kommer man inom kort också få se gängkrig bryta ut mellan falangerna.

– Det här är något som vi måste tänka noga på, att det här kan hända oss. Det ser vi i länderna runt omkring oss. Det är brutala konflikter mellan kriminella grupper.

Skärper gränskontrollen

Hafsteinsdóttir meddelade i ett nyhetsinslag på söndagen efter toppmötet i Sverige att skärpta åtgärder för att stoppa brottslingar från Sverige att ta sig över gränsen kommer att vidtas Þórhallsson säger också att han är nöjd med hur Hafsteinsdóttir har svarat väl på polisens önskemål om utökade personella resurser för att skärpa gränskontrollen men menar samtidigt att mer kan och behöver göras.

Han påtalar också problemet med att unga brottslingar får låga straff även för grova brott, vilket fungerar som ett incitament för gängen att locka minderåriga, oftast med invandrarbakgrund, att begå mord och annat som äldre kriminella skulle få kännbara fängelsestraff för.