I fjol infördes ett EU-direktiv som påstås syfta till att minska engångsprodukters påverkan på miljön. Det innebar att producenter av dryckesbehållare måste utforma sina produkter så att korkar och lock som är gjorda av plast är fästa vid behållaren. Lösningen skapade stor irritation hos många och nu visar det sig att direktivet fått motsatt effekt.

Det var den 3 juli som de nya korkarna blev obligatoriska.

– Med tanke på hur många plastkorkar som hamnar utanför systemet kommer den nya lagen inte en dag för tidigt, sa Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, 2024.

Ragnartz menade att tillförseln av plastföremål i natur och hav måste strypas och hävdade att den nya lagen gör det lättare att göra rätt och att fler plastkorkar kommer att följa med in i pantsystemet, återvinningen eller åtminstone papperskorgen.

LÄS ÄVEN: Ny klimatdramatik från FN: “Planeten kokar”

De nya korkarna har ifrågasätts av vissa som anser att de är i vägen och inte känner igen bilden av att korkar skulle slängas i naturen, men enligt Håll Sverige Rent är plastkorkar vanligt förekommande skräp på svenska stränder. På Bohuskusten såg man indikation på en uppåtgående trend bland mängden plastkorkar som hittats de senaste tio åren och data från 2023 visade att det fanns 38 plastkorkar per 100 meter strand vilket motsvarar ungefär en plastkork för var tredje steg.

– Det vi ser nu är första generationens korkar som sitter fast. Producenterna behöver fortsätta utveckla designen och så småningom vänjer sig nog konsumenterna vid de nya funktionerna, sa Johanna Ragnartz.

Foto: Eric Polk, CC BY-SA 4.0

Motsatt effekt

Enligt en ny rapport från Håll Sverige Rent tredubblades ändå antalet plastkorkar utmed stränderna på Västkusten från 2023 till 2024. I genomsnitt hittades 532 skräp per 100 meter strand längs Västerhavet, 27 gånger mer än EU:s gränsvärde för vad som anses vara en god miljöstatus, och 99 procent utgörs av plast.

Plastkorkar och ballonger något som ökar på stränder längs Västerhavet. Under 2024 hittades i genomsnitt 144 plastkorkar och 16 ballonger per 100 meter strand, en ökning som bryter den tidigare nedåtgående trenden.

– Vi är lite förundrade. Vi får ju väldigt mycket skräp från andra länder på västkusten. Alternativet är att folk blir irriterade på locken som sitter kvar på flaskan och faktiskt sliter loss dem, säger Eva Blidberg, sakkunnig på Håll Sverige Rent, till P4 Väst.

Dag Jönsson brukar strandstäda och tror att irritation kan ha med saken att göra då de nya korkarna är svåra att hantera och att folk i ilska kan slita av dem och slänga iväg.

LÄS ÄVEN: Forskning: Papperssugrör mer farliga än plastvarianten