På fredagen utbröt ett stort slagsmål mellan ett tjugotal politiker i Nato-landet Turkiets parlament. Samma parlament som Sveriges ledande politiker under lång tid charmade och böjde sig inför i hopp om att säkra Nato-medlemskapet.

Den tidigare fotbollsspelaren Alpay Özalan, med bakgrund i Aston Villa i engelska Premier League och landslaget, har lagt fotbollsskorna på hyllan och engagerat sig i president Recep Tayyip Erdoğan parti AKP.

På fredagen kunde Özalan däremot inte acceptera att Ahmet Sik från prokurdiska vänsterpartiet TIP yttrade sina åsikter vid talarstolen i parlamentet och flög därför upp för att boxas mot honom inför övriga parlamentariker.

Kort efter slagsmålet mellan Özalan och Sik började åtminstone ett tjugotal andra parlamentariker att slåss vid talarstolen. Enligt BBC fick en politiker föras till sjukhus efter slagsmålet.

Blodfläckar på golvet

Anledningen till att Alpay Özalan gick till attack ska ha varit att Ahmet Sik höll ett anförande om oppositionspolitikern Can Atalay som fängslats 18 år för anklagelser att han försökt att störta landets ledning. Vid talarstolen kallade Ahmet Sik Erdogans parti AKP för terrorister, vilket gjorde Özalan rasande.

Can Atalay som också är en vänsterpolitiker fängslades trots att han är invald i det turkiska parlamentet. Detta möjliggjordes efter att parlamentet röstat för att lyfta parlamentarikernas åtalsimmunitet.

LÄS ÄVEN: Tidöregeringen ska bekämpa ’islamofobi’: ”Muslimer berikar vårt land”

Slagsmålet varade i flera minuter och parlamentets arbete fick sedan avbrytas i 45 minuter i väntan på att stämningen skulle lugnas ned men även för att flera blodfläckar skulle torkas bort.

Kristersson fjäskade för Erdogans Turkiet

Det turkiska parlamentet som tidigare i år godkände Sveriges Nato-ansökan var även drivande i att ställa hårda krav på regeringen och myndigheter. Tidöregeringen kämpade under lång tid i en mjuk charmoffensiv för att möta alla möjliga krav.

Kristersson på besök hos Erdogan under Nato-processen. Foto: Presidency of Turkiye

Under Nato-processen hölls även flera protester i Stockholm där PKK-sympatisörer hånade Turkiet genom att bland annat hänga upp en docka föreställande den turkiske presidenten utanför Stockholms stadshus.

LÄS ÄVEN: Erdogan-docka hängd utanför Stockholms stadshus

Aktionen väckte stor ilska i Turkiet och landet krävde att Sverige skulle inskränka yttrande- och demonstrationsfriheten – om man var seriös med att bli Nato-medlem.

Samtidigt kommenterade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att Tidöregeringen inte skulle böja sig för den turkiske ”diktatorn” och hans olika krav vad gäller svensk yttrande- och demonstrationsfrihet.

– Man kan inte gå för långt. För det är ytterst ett antidemokratiskt system och en diktator vi har att göra med, sa Åkesson till DN.

LÄS ÄVEN: Erdogans nya besked efter koranbränningar och gaydocka

Vidare hade Åkesson synpunkter på att Tidöregeringen ofta talade om Erdogans styre som folkvalt och demokratiskt.

– Jag är partiledare för det antiislamistiska partiet SD och har starka synpunkter på en islamistisk diktator som Erdogan. Han är folkvald, ja. Men det är också Putin i den meningen, sa Åkesson till DN.

LÄS ÄVEN: Kristerssons turkiska charmoffensiv – går emot Åkesson

Ulf Kristersson var däremot besvärad av Åkessons ordval om Erdogan som en diktator. Statsministern slog fast att Erdogan inte är en diktator och att Turkiet är en demokrati – men med ”återkommande problem”.

– Jag tycker det är viktigt att vi dels beskriver som det är. Det vill säga att det är en demokrati. De går mot val nu. Men också att det finns återkommande problem i det turkiska demokratiska skicket, sa Kristersson

LÄS ÄVEN: SD ryter ifrån om regeringens fjäsk för Erdogan