USA uppmanar Ukraina att sluta bomba ryska oljeraffindarier och depåer. Det skriver Financial times.

Enligt tre personer som beskrivs som ”insatta i diskussionerna” har den amerikanska regeringen vid ”upprepade tillfällen” uppmanat Ukraina att avbryta sina attacker mot rysk energiinfrastruktur, rapporterar tidningen.

Förra veckan inledde Ukraina omfattande drönarattacker mot Ryssland för att störa det ryska presidentvalet. Och Bloomberg rapporterade i onsdags att nio ryska oljeraffinaderier ”framgångsrikt” attackerats av Ukraina i år, och att elva procent av den ryska raffinaderikapaciteten därmed slagits ut.

LÄS MER: Zelenskyjs NYA hämndattack mot Ryssland

Till och med ryska medier och nyhetskanaler har rapporterat från och visat bilder och videoklipp från ukrainska attacker mot oljeraffinaderier, även om de inte bekräftar den västerländska bilden av hur pass framgångsrika dessa varit.

Stigande oljepris

Enligt Financial times oroar sig Biden-regeringen för ryska vedergällningsattacker, men det finns även en oro för att drönarattackerna leder till ett stigande oljepris. Oljepriset har stigit med omkring 15 procent sedan årsskiftet, påpekas det.

Ryssland är, efter Saudiarabien, världens näst största oljeexportör. Trots omfattande sanktioner från västmakterna har den ryska oljeexporten räknad i antal fat olja inte påverkats nämnvärt, enligt siffror från IEA.

Innan den ryska invasionen av Ukraina var EU Rysslands största oljekund. Förra året var istället Kina, Indien och Turkiet de tre största kunderna. Även Afrika, Mellanöstern och Latinamerika har ökat sin import av rysk olja.

LÄS ÄVEN: Fransk media: Ukrainas tidigare ÖB beordrade Nord stream-attentat

Paradoxalt nog är det, trots alla ansträngningar för att strypa den ryska ekonomin, viktigt att rysk olja fortsätter nå världsmarknaden för att hålla oljepriset nere.

Hotar USA:s presidentval

För är det något en amerikansk president oroar sig för, så är det skenande bränslepriser.

– Inget skrämmer en sittande amerikansk president mer än stigande priser vid pump under ett valår, säger Bob McNally, tidigare Vita huset-rådgivare i energifrågor till Financial times.

Ukrainas syfte med att attackera Rysslands raffinaderier är dels att slå mot landets viktigaste exportindustri, men även att skapa svårigheter med att få fram drivmedel till den ryska krigsmaktens stridsfordon. Det handlar även om att få till medialt uppseendeväckande attacker, för att visa att kampen fortsätter trots motgångarna på marken.

Men den strategin motarbetas alltså av regeringen i Washington, som befarar att det kan bli svårare för Biden att bli omvald i höst om väljarna tvingas betala mer för drivmedlen på grund av Ukrainakriget.

LÄS ÄVEN: Kina och Saudiarabien säljer rysk gas och olja till Europa