Efter ett drygt års arbete har en ny liturgisk korkåpa tagits fram i Västerås stift. Med regnbågens färger och hbtqi+-sexuell symbolik är plagget tänkt att uttrycka mänsklig mångfald och inkludering inom kyrkans gudstjänstliv av alla sexuella läggningar och böjelser.
Initiativet till korkåpan kommer från stiftsadjunkterna Cecilia Redner och Hans Degréus. De vände sig till damskräddarna Anette Andersson och Eva-Lena Lidström, som har genomfört uppdraget. Arbetet har pågått i ett och ett halvt år och har omfattat många praktiska beslut om form, proportioner och färgsättning.
I ett inlägg på Facebook framför stiftet att det handlar om “progressiv HBTQ” och att det “lyfte in fler perspektiv i vårt kyrkliga uttryck”.

– Det var många beslut längs vägen, färger, rändernas bredd, längden på korkåpan, hur skölden skulle se ut. Men det har också känts varmt i hjärtat att få uppdraget att sy upp en så viktig liturgisk klädnad, säger Andersson och Lidström på Svenska kyrkans webbplats.
Materialval och symbolik
Tyget är vävt i ull från Klässbols linneväveri i Arvika. Samarbetet med väveriet har varit avgörande för att uppnå rätt struktur och nyanser i färgerna. På ryggskölden syns en handbroderad enhörning i guld, ett motiv som förekommer i kristen symbolik som en bild för Kristus. Enhörningen återfinns även i äldre kyrkliga föremål i Västerås stift, bland annat på en mitra i domkyrkan.

Till korkåpan hör också två stolor (långa band/halsdukar) i regnbågens färger, där ”progressiv” hbtqi+-sexuell symbolik har integrerats.
Inkludering i liturgisk praktik
Stiftet beskriver korkåpan som en del i ett större engagemang för hbtqi-sexuella personers rättigheter och inkludering, särskilt bland unga. Stiftsadjunkt Cecilia Redner kommenterar:
– Det var ett naturligt steg att ta fram en liturgisk klädnad som ger den mänskliga mångfalden ett tydligt uttryck i gudstjänsten.

Hans Degréus understryker vikten av det budskap om alla sexuella läggningar och böjelser som korkåpan bär:
– Korkåpan är en påminnelse om allas lika värde, något som är allt viktigare i en tid när mänskliga rättigheter ifrågasätts på många håll i världen.
Tillgänglig för församlingar
Korkåpan är tänkt att kunna lånas av församlingar i hela stiftet. Tanken är att den ska användas i gudstjänster där frågor om människovärde och inkludering av alla sexuella läggningar och böjelser lyfts fram.
LÄS ÄVEN: “Pride har blivit Sveriges nya Gud” – skolavslutning med Prideflaggor och kondomer till barnen
– Förhoppningen är att många kyrkor runt om i stiftet vill låna korkåpan och använda den i gudstjänster och sammanhang där budskapet om allas lika värde får stå i centrum, säger Andersson och Lidström.
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.