Klorokin, ett läkemedel mot malaria, som vid tester i Sydkorea och Kina visat sig vara verkningsfullt mot coronaviruset och sjukdomen covid-19, tillverkas av Recipharm i Sverige. Nu ska fabriken läggas ner. Detta samtidigt som efterfrågan ökar världen över och allt fler länder vill testa preparatets effekter.
Beslutet att stänga fabriken fattades redan 2017, alltså långt före coronapandemin. Nu när situationen är annorlunda finns det risk att Sverige går miste om en potentiellt strategiskt viktig medicinproduktion.
– Vi kan inte påverka den typen av beslut, de är upp till ägare och beställare. Men vi har sagt att vi tycker det är olyckligt att de lägger ner produktionen. Framtiden är oviss och vi kan behöva fungerande läkemedel, säger Charlotte Bergqvist, gruppchef och vaccinationskoordinator på Läkemedelsverket till Epoch Times.
Eftersom Läkemedelsverket utfärdar tillstånd har de inte rätt att lägga sig i marknadsmässiga frågor. Detta trots att nedläggning kan orsaka brist på viktiga läkemedel i Sverige.
För att corona, eller covid-19 ska kunna behandlas med klorokin krävs ett godkännande av Läkemedelsverket. Det finns inte idag men om fortsatta tester ger positivt resultat är ett godkännande sannolikt. Preparatet har använts som malariaprofylax sedan 1934 och dess biverkningar är väl kända.
Framgångsrikt i Sydkorea och Kina
Klorokin har listats av WHO som ett alternativ som ska prioriteras i forskning. “Att snabbt komma till avslut med dessa viktiga studier är avgörande för att kunna identifiera verkligen effektiva behandlingar”, skriver WHO i rapporten “Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019“.
Efter framgångarna i Sydkorea och Kina kommer klorokin testas i Danmark. Även norska sjukhus har, enligt Aftonbladet, uttryckt vilja att behandla patienter smittade med det nya coronaviruset med klorokin.
Att preparatet använts under många år och biverkningarna redan finns dokumenterade gör att riskerna med att sätta in det mot corona bedöms som mindre än med ett helt nytt preparat. Detta är något USA:s president Donald Trump tog fasta på vid ett uttalande, där han förespråkade användandet av klorokin i kampen mot viruset.
Redan i slutet av april gick den danske läkaren Stig Ekkert ut med ett pressmeddelande till danska medier där han hävdade att coronaviruset kan behandlas med klorokin.
”Resultatet på coronapatienter är så goda att vi inte behöver vänta längre”, skrev han enligt DR.
Bland annat uppmanade Ekkert att ”skriva ut klorokin till patienter som har eller får coronaviruset i närstående framtid, för att de ska undvika svår eller dödlig sjukdom”.
Ökad efterfrågan
Efterfrågan på klorokin har ökat sedan coronaviruset började spridas i Kina. I dagsläget pågår dock ingen produktion av klorokin i den svenska fabriken. Lokalen ligger redan för uthyrning på Objektvision.
Storbritannien har lagt exportrestriktioner på klorokin och Frankrike planerar ge ett klorokinliknande preparat till 300 000 personer, uppger Epoch Times. Enligt uppgift finns indikationer på att det inte bara kan bota sjukdomen utan även begränsa smittan mellan personer.
Donald Trump förespråkade klorokin, vid en presskonferens i Vita Huset rapporterar Bloomberg. Den amerikanske presidenten meddelade även att han begärt att, USA:s motsvarighet till Livsmedelsverket och Läkemedelsverket, Food and Drug Administration (FDA) ska “ta bort varje barriär” för att testa fler läkemedel mot Covid-19 och “ge fler amerikaner tillgång till riktigt lovande läkemedel”.
HYDROXYCHLOROQUINE & AZITHROMYCIN, taken together, have a real chance to be one of the biggest game changers in the history of medicine. The FDA has moved mountains – Thank You! Hopefully they will BOTH (H works better with A, International Journal of Antimicrobial Agents)…..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 21, 2020
Recipharm har, trots ökad efterfrågan på klorokin efter coronautbrottet, inte kontaktats av svenska myndigheter om att behålla tillverkningen i Sverige. Företaget har heller inga planer på att behålla tillverkningen i landet men skriver i ett mejl till Epoch Times att: “Ett initialt lager kan byggas upp på Stockholmsanläggningen, produktionen kan senare komma att flyttas till någon av Recipharms övriga tillverkningsanläggningar”.
Inget ansvar, ingen beredskap
Riksrevisionen skrev redan 2018 i rapporten “Livsmedels- och läkemedelsförsörjning – samhällets säkerhet och viktiga samhällsfunktioner” att: ”Regeringens omreglering av apoteksmarknaden medförde att Apoteket AB:s ansvar för läkemedelsförsörjning vid kris togs bort, och ingen annan aktör har fått motsvarande ansvar. Den beredskap som fanns tidigare har alltså till stora delar avvecklats.”
Att nu finna någon myndighet villig att ta initiativ och ansvar har visat sig vara svårt. “Trots många samtal och mejl till bland annat Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, länsstyrelsen Stockholm, Socialstyrelsen, Socialdepartementet och Näringsdepartementet har ingen vid denna artikels publicering haft kännedom om den saken”, skriver Epoch Times.
“Good for business”
Tillverkaren Recipharm, som har “good for business” som slogan, har idag ett lager baserat på användningen av klorokin som malariaprofylax. Om preparatet godkänns i kampen mot covid-19 kommer dock efterfrågan sannolikt öka ordentligt, något som företaget i en pressrelease säger sig förbereda sig inför.
“På grund av den nuvarande situationen med det nya coronaviruset anser vi att det är av yttersta vikt att vidta alla försiktighetsåtgärder”, skriver företaget.
Till Epoch Times skriver Recipharm även att: “Vi vill understryka att klorokinfosfat inte är godkänt som antiviral behandling och att det är upp till läkemedelsmyndigheter och hälsovårdsmyndigheter att besluta om utvidgning av indikationen, till exempel vid covid-19”.