Fredrik Reinfeldts liberala politik kring arbetskraftsinvandring står idag i skarp kontrast till den riktning som den borgerliga regeringen valt att gå. Medan Moderaterna nu driver på för kraftigt höjda lönekrav och striktare regler, försvarar den tidigare statsministern fortfarande det generösa regelverk som han själv införde – trots omfattande kritik om fusk, lönedumpning och undanträngningseffekter.

När Fredrik Reinfeldt 2008 som statsminister genomförde en historisk liberalisering av reglerna för arbetskraftsinvandring – i samarbete med Miljöpartiet – var syftet att göra det enklare för människor från länder utanför EU att komma till Sverige för att arbeta. Reformerna beskrevs då som ett sätt att öppna Sverige mot omvärlden och lösa brist på arbetskraft i flera sektorer.

Men i dag betraktas samma reformer av många inom borgerligheten som naiva. Den generösa modellen har blivit föremål för omfattande kritik, bland annat för att ha möjliggjort fusk och exploatering av utländsk arbetskraft samt pressat löner och villkor i vissa yrken.

LÄS ÄVEN: Arvet efter Reinfeldt – hade fel om försvaret också

Ändå försvaras linjen fortfarande av dess upphovsman, Fredrik Reinfeldt, som nu är ordförande för Visita – arbetsgivarorganisationen för besöksnäringen. Han är kritisk till att regeringen skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring

– Vi tycker att det är helt fel väg att gå. Detta är människor som kommer till Sverige för att jobba, för att få en avtalsenlig lön och betala skatt, säger han i en intervju med Tidningen Näringslivet.

Höjt lönegolv efter borgerlig självrannsakan

Sedan regeringsskiftet har regelverket för arbetskraftsinvandring stramats åt, inte minst genom införandet av ett lönegolv – alltså en nedre gräns för vad en arbetskraftsinvandrare måste erbjudas i lön för att få arbetstillstånd. Just nu ligger golvet på 29 680 kronor, men regeringen har aviserat en höjning till 37 100 kronor.

För Reinfeldt är detta ett steg i helt fel riktning:

– Det här förstärker redan det svåra kompetensförsörjningsproblem som vi har i vår bransch, och det kommer bli ännu värre om regeringen ytterligare höjer golvet, säger han.

Fredrik Reinfeldt. Foto: Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0

Det föreslagna lönegolvet ligger över kollektivavtalens absoluta lägstalöner i de flesta branscher. De är däremot i paritet med i praktiken rådande medianlöner.

Håller fast vid sin ”inkluderande” samhällssyn

Reinfeldt sätter arbetskraftsinvandring i ett större ideologiskt sammanhang och beskriver den som ett uttryck för en inkluderande samhällsvision – en syn som i dag dock framstår som alltmer främmande inom den borgerliga sfären.

– För mig så är arbetskraftsinvandring en del av det inkluderande uppdrag som vi tycker att besöksnäringen utgör för det svenska samhället och det är väldigt olyckligt om man går i en annan riktning, säger han.

LÄS ÄVEN: Fredrik Reinfeldt: Sverige har inte misslyckats med invandringen

Den borgerliga omsvängningen i migrations- och arbetsmarknadspolitiken i linje med samarbetspartiet Sverigedemokraterna, har beskrivits som en uppgörelse med Reinfeldts ideologiska arv, som i skenet av omfattande migrations- och integrationsrelaterade problem kommit att uppfattas som belastande och något man vill lägga bakom sig, inte minst för Moderaterna.

Vill att lönegolvet tas bort helt

I kontrast till att Reinfeldts gamla parti Moderaterna och dess samarbetspartier numera profilerar sig med betydligt mer restriktiv retorik, uppmanar den tidigare M-ledaren regeringen att backa från kursen.

I egenskap av ordförande för migrationsliberala Visita pläderar Reinfeldt för samma idéer som han drev igenom under sin tid som statsminister. Han riktar en uppmaning till regeringen att helt ta bort lönegolvet för arbetskraftsinvandrare i en anda av ”en mer öppen arbetskraftsinvandring”.