Ryssland välkomnar människor från västvärlden som tröttnat på ”nyliberala ideal”. Det framgår av ett direktiv som president Vladimir Putin skrivit under.

Enligt direktivet kommer Ryssland ta emot ansökningar om uppehållstillstånd från migranter som tar avstånd från politik som ”syftar till att tvinga på förödande nyliberala ideal på människor, vilka strider mot traditionella ryska andliga och moraliska värderingar”, skriver nyhetsbyrån Tass.

Mottagandet kommer ”utöver de kvoter som den ryska regeringen godtagit och utan att de som ansöker behöver styrka sina kunskaper i det ryska språket, rysk historia och ryska lagar”, heter det också.

Utrikesdepartementet har uppmanats att från och med september utfärda tremånadersvisum för den kategorin av invandrare.

Minskad invandring

Ryssland har under 2000-talet främst tagit emot invandrare från Centralasien och Ukraina. Men under pandemin och efter invasionen av Ukraina har nettoinvandringen minskat drastiskt, och nådde år 2022 den lägsta nivån sedan 90-talet. Den klart största invandringsströmmen går nu från Tadzjikistan till Ryssland.

Invandringen till Ryssland från västländer har däremot hela tiden varit mycket låg. Som exempel kan nämnas att ett knappt 50-tal utvandrat från Sverige till Ryssland varje år de senaste fem åren, enligt officiell rysk statistik. Samtidigt har mer än tio gånger så många invandrat från Ryssland till Sverige.