När kyrkoherden i Markaryd, Håkan Persson, på Facebook förklarade att han inte tänker släppa in Västerås stifts nya regnbågsfärgade korkåpa i sin kyrka, utlöstes ett medialt drev. I artiklar insinueras att han agerar utifrån en dold minoritetsintolerant agenda och att hans ställningstagande väckt ”reaktioner” – men en genomgång av kommentarerna visar att stödet för prästen är massivt.

När Håkan Persson i ett Facebookinlägg konstaterade att en regnbågsfärgad korkåpa ”inte kommer in i Markaryds kyrka så länge jag är kyrkoherde”, handlade det enligt honom själv inte om att exkludera någon – utan om att följa Svenska kyrkans liturgiska färgordning.

– Vi har ett kyrkoår i Svenska kyrkan där de liturgiska kläderna följer kyrkoåret. Vi har faktiskt regler för sådant. Jag fattar inte, det här blir en höna av en fjäder. Det enda jag kommenterade var att vi har vitt, rött, grönt och lila för de här olika tiderna på kyrkoåret, sa Persson till Smålänningen.

LÄS MER: Svenska kyrkan börjar med Pride-kläder: ”Vårt kyrkliga uttryck”

Men trots detta försökte medierna antyda att det fanns ”bakomliggande” motiv. I samma andetag som man återgav Perssons kommentar, ställdes frågor om HBTQI+-personers plats i kyrkan – som om hans ställningstagande om liturgisk klädedräkt automatiskt implicerade diskriminering.

Persson betonar att alla självklart är välkomna till kyrkan, oavsett hur man är, och att hans ställningstagande handlar om liturgisk praxis, ”absolut inte” om politik.

Stort stöd – i kontrast till medias vinkling

I medierapporteringen står det att Perssons inlägg väckt ”reaktioner”, vilket så som det framställs underförstått antyder att det skulle röra sig om negativa sådana mot Persson. Men den som läser kommentarerna på Facebook ser en annan verklighet: stödet är överväldigande.

Bra Håkan. Stå på dig. Vi har den svenska flaggan och under den är alla lika”, skriver Christer.

Heder åt dig Håkan, stå på dig, många tycker som du”, uppmanar Hans.

Tydligen finns det fortfarande präster som har lite stake”, konstaterar Ingvar.

Bra Håkan. Låt kyrkan behålla sin tradition”, tycker Stefan

Förstår inte riktigt vad som var konstigt? Det var väl bara ett krasst konstaterande utifrån att han inte uppskattade politiseringen av liturgin?”, resonerar Simon.

Plats för kristen religionsutövning eller sexualpolitisk reklamyta?

Bakgrunden till det hela är en regnbågsfärgad korkåpa framtagen av Västerås stift, tydligt kopplad till ”progressiv” HBTQI+-symbolik. På Facebook beskrev företrädare för stiftet att den ”lyfter in fler perspektiv i vårt kyrkliga uttryck” beträffande hela paletten av förekommande sexuella läggningar och böjelser.

Det är en politisering som väckt frågor, inte bara hos Håkan Persson. Många menar – utan att ha några synpunkter på människors sexliv – att liturgin inte bör göras till en reklamyta för tidsbundna identitetspolitiska symboler, att var sak har sin plats

”Kyrkan är inte en reklampelare för olika organisationers symboler. Evangeliet är det mest kärleksfulla budskapet som finns, det behöver inte fördunklas med andra mer trångsynta åsiktskorridorer”, skriver Bo till stöd för Håkan Perssons markering.

Korset inkluderar alla människor i hela världen. Bevara kyrkan från politik”, anser Stefan i kommentarsfältet.

En kyrka för alla – men inte för allt

Kyrkoherden i Markaryd är tydlig: alla är välkomna. Men det betyder inte att kyrkan ska frångå sina egna ordningar och regler för att anpassa sig efter varje politisk eller social trend.

Håkan Persson konstaterar att det finns regler för hur präster klär sig i gudstjänsten. Ansatt av media tillbakavisar han de insinuerade anklagelserna om att detta skulle handla om en negativ eller intolerant värdering av någon grupp människor och understryker att det bara är ett ställningstagande för ordning och tradition.