Den belgiska politikern Dries Van Langenhove tillhörande nationalistiska Vlaams Belang har dömts till ett års fängelse och höga böter för vad domaren kallar rasistiskt, hatiskt och nazistiskt innehåll. Domen har fått kritiker att ifrågasätta hur den västerländska yttrandefriheten mår.

30-årige Dries Van Langenhove är grundare och ledare för Schild & Vrienden, en flamländsk-nationalistisk ungdomsrörelse. Fem medlemmar av den gruppchatt som Van Langenhove ledde fick villkorliga domar.

De anklagades för att ha utbytt rasistiska, antisemitiska och andra kommentarer som betecknas som extremistiska. Van Langenhove, som också är före detta belgisk parlamentariker, fick även några av sina medborgerliga rättigheter upphävda i tio års tid vilket omöjliggör att han kan kandidera till ett politiskt ämbete.

I den privata chatten ska man ha skämtat och spridit memes om ämnen som svält i Afrika och koncentrationsläger under Förintelsen.

– Den tilltalade hyllade den nazistiska ideologin, som har orsakat och fortsätter att orsaka obeskrivligt lidande för otaliga människor. Dokumentet visade att han vill undergräva det demokratiska samhället och ersätta det med en social modell av vit överhöghet, kommenterade domaren Jan Van den Berghe.

Förnekar brott

Dries Van Langenhove själv uppger att han inte har begått några brott.

– En år lång utredning, där justitiedepartementet slösat bort miljontals euro av skattebetalarnas pengar, visar att S&V-aktivisterna inte kan anklagas för något annat än några memes. Humor. Memes som jag inte ens postade själv, säger han.

– Även om domaren (och media) erkände att jag aldrig skickat några av dessa memes, hävdade han att jag borde ha gjort mer för att hindra andra från att skicka dem och han stämplade memen som ”hatpropaganda”, vilket är ett straffbart brott i Belgien.

Vlaams Belangs partiledare Tom Van Grieken ser domen som ett bevis på att ”den belgiska rättvisan är ruttet till kärnan” och kallade processen ”en politisk rättegång från dag ett”.

Enligt Van Langenhoves advokat kommer man att överklaga domen.

En av dem som reagerat på domen är Elon Musk: