Riksdagen ändrade lagen för fem år sedan vilket möjliggjorde att pensionspengar kunde satsas på nu konkurförklarade Northvolt. Nu har flera svenska pensionsmiljarder gått upp i rök.
Fram till 2020 är det inte tillåtet för de allmänna pensionsfonderna, mer kända som AP-fonderna, att investera sina medel i onoterade aktiebolag. Det vill säga företag som inte handlas på en marknadsplats för aktiehandel, exempelvis Stockholmsbörsen.
Sådana placeringar anses helt enkelt för riskfyllda och är enligt lagen därför förbjuden.
Ändrar lagen
Men den dåvarande rödgröna regeringen ändrar i lagtexten för att kunna använda pensionspengarna till den gröna omställningen.
I slutet av 2018 införs nya formuleringar i lagen. Bland annat att pensionsmedlen ska användas för att främja “en hållbar utveckling” och att Första till Fjärde AP-fonderna ska ha “en gemensam värdegrund för förvaltningen av fondmedlen”.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Lagändringar som samtliga riksdagspartier ställer sig bakom och röstar för.
Knappt ett och ett halvt år senare görs nya ändringar i regelverket för Första till Fjärde AP-fonderna. Denna gång tas förbudet mot att investera i onoterade aktiebolag bort. Bland annat vill de fyra AP-fonderna själva, enligt sina remissvar, införa ändringarna.
Även denna gång röstar alla riksdagspartierna för ändringarna, även om Vänsterpartiet har en egen motion där det ville göra ännu mer långtgående förändringar.
Investerar i Northvolt
Politikernas lagändringar gör det möjligt för AP-fonderna att investera pensionspengarna i högriskprojektet Northvolt, något som SVT först uppmärksammade. Batteriföretaget är nämligen inte börsnoterat, men anses främja en hållbar utveckling.
Men det finns ett bekymmer. Första till Fjärde AP-fonderna får fortfarande inte investera direkt i ett onoterat företag, utan investeringen måste göras via en fond eller ett riskkapitalbolag.
AP-fonderna skapar därför ett eget riskkapitalbolag, 4 to 1 Investments KB, via vilket de investerar pengar i Northvolt. På så sätt kringgås begränsningen i lagen. En första investering om omkring 3,3 miljarder kronor annonserasansnonserasannonseras i juni 2021, via det egna riskkapitalbolaget.
“AP-fonderna är med och finansierar ett långsiktigt viktigt industriprojekt i Sverige. Investeringen är helt i linje med AP-fondernas långsiktiga strategi att investera i bolag som vi anser har bra finansiella framtidsutsikter”, säger de fyra AP-fondernas vd:ar i ett gemensamt uttalande.
De fyra vd:arna för Första till Fjärde AP-fonden är Kristin Magnusson Bernard, Eva Halvarsson, Kerstin Hessius och Niklas Ekvall.
“Vi beklagar”
Vd för 4 to 1 Investments KB är Jenny Askfelt Ruud. Hon är sedan 2018 även chef för Fjärde AP-fondens “alternativa investeringar”.
– 4 to 1 Investments har varit aktieägare i Northvolt sedan 2021. I omställningen till ett lägre fossilberoende och ett Europa som vill säkra lokal produktion av europiska leverantörer, har vi sett på europeisk batteritillverkning och Northvolt som en långsiktig investering, säger hon när Northvolt försätts i konkurs i mars i år.
De första fyra AP-fonderna har då investerat sammanlagt 5,8 miljarder kronor i Northvolt. Pengar i ett onoterat aktiebolag som plötsligt gått upp i rök.
– Det har varit en utmanande period för bolaget, och vi hade självklart hoppats på en annan utveckling. På längre sikt är detta en förlust för svensk industri, samhällsekonomi och i synnerhet för Skellefteå, Northvolt och dess anställda. Vi beklagar den situation som nu uppstått, avslutar Jenny Askfelt Ruud.
LÄS ÄVEN: Här är politikerna som möjliggjorde pensionspengar till Northvolt