Efter att bilden av Sverige fått sig en rejäl törn i stora delar av omvärlden, och den forna förebilden förvandlats till ett skräckexempel – i synnerhet i migrationsfrågan och vad öppna gränser kan göra med ett land men även desinformation från migranter själva, presenteras nu en ny strategi som ska råda bot på detta.

Det är Svenska institutet (SI) som tagit fram “en ny strategi för en starkare Sverigebild i utlandet” vilken är resultatet av ett regeringsuppdrag från april 2024. Syftet med denna är att “stärka Sveriges internationella konkurrenskraft, skapa förtroende och öka motståndskraften mot vilseledande information om Sverige i utlandet”.

LÄS ÄVEN: Sverigebilden krackelerar allt mer – nya mörka rapporter i utländska medier

SI är en myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands. 

Svenska institutet har lett arbetet med att utveckla en strategi och bygga upp infrastrukturen av aktörer, expertområden och sektorer som samverkar för att stärka Sveriges varumärke och skapa positivt intresse och förtroende för Sverige utomlands.

Strategin sägs ha tagits fram genom en omfattande process tillsammans med ett stort antal representanter för näringsliv, akademi, myndigheter, regioner och bransch- och intresseorganisationer. Över 300 företrädare har fått lämna inspel på hur strategin bäst ska utformas. Detta låg sedan till grund för strategin i kombination med kunskapsunderlag såsom exempelvis World Value Survey, Nation Brand Index och SI:s egna studier om Sverigebilden.

LÄS ÄVEN: Utländsk media: Från öppna hjärtan till nettoutvandring

I samband med arbetet har också ett nationellt råd med 14 medlemmar tillsatts med representerar med expertis inom export, investeringar, talangattraktion, turism, kultur och samhällsfrågor – verksamheter som påverkas av hur Sverige uppfattas internationellt. Medlemmarna utses för en mandatperiod på två till fyra år.

Grafik: Svenska institutet

– I en tid av ökade informationshot och internationella utmaningar är en stark och faktabaserad Sverigebild viktigare än någonsin. Den nya strategin är resultatet av en bred nationell kraftsamling och syftar till att ge alla som verkar internationellt ett gemensamt verktyg för att bygga relationer, öka förtroendet och främja Sveriges långsiktiga intressen, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

LÄS ÄVEN: Sverigebilden: Från Bullerbyn till Lilla Mogadishu

Till skillnad från tidigare kommunikationsstrategier sägs denna strategi ha formats genom en inkluderande process, vilket ska ha gett en bred och djup förankring hos de som kommer att arbeta med den. Strategin är sedan avsedd att användas av allt från svenska ambassader och företag till myndigheter och branschorganisationer och erbjuder vägledning och stöd i allt från opinionsbildning till marknadsföring och internationella samarbeten.

– När så många olika aktörer möts – från näringsliv till akademi och myndigheter – från norr till söder – uppstår ett dynamiskt samtal där nya perspektiv växer fram. Det är just det som gör resultatet av det här arbetet både verklighetsförankrat och bärkraftigt, säger Maria Fuxborg, näringspolitisk chef på Västsvenska Handelskammaren.

Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0

Varumärket Sverige

I samband med att SI:s nya strategi presenteras släpper myndigheten även rapporten Varumärket Sverige 2025 som visar hur Sverige presterar i internationella jämförelser.

I denna utgår man från åtta utvalda marknader – USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Kina, Indien, Saudiarabien, Brasilien, länder viktiga för Sveriges handel och internationella relationer. Som jämförelse analyseras också hur fyra länder med liknande profil uppfattas: Norge, Danmark, Finland och Schweiz.

Dessutom har SI undersökt hur den svenska allmänheten uppfattar Sverige, något som sägs vara viktigt då svenskarnas syn på Sverige påverkar vad som kommuniceras och hur det görs.

Faksimil ur rapporten

LÄS ÄVEN: Regeringen vill få muslimer att tycka om Sverige igen