Ryssland planerar att attackera USA. Det hävdar Natos generalsekreterare Mark Rutte, och menar att militäralliansen därför är viktig för landet.
– Ryssland håller på att återuppbygga sig i en otrolig takt, och det är inte för att anfalla Norge, utan i slutändan för att anfalla USA, säger han.

Det är i en intervju med New York Times som Nato-toppen Mark Rutte får frågor om militäralliansen och dess framtid, kriget i Ukraina och sin relation till den amerikanske presidenten Donald Trump.

Och den första frågan handlar om vad USA får ut av att stanna kvar i alliansen. Trump har tidigare varit väldigt kritisk mot Nato, och talat om att hoppa av.

“Ryssland planerar attackera USA”

Mark Rutte menar att Nato är väldigt viktig för USA. Enligt honom är det tre saker som är viktiga för att försvara USA: Arktis, Atlanten och Europa. Om inte alla tre är “säkra”, så är heller inte USA säkert, heter det.

Atlanten är enligt Rutte USA:s hav, “ert hav” som han uttrycker det i intervjun, vilket amerikanerna behöver kontrollera. Samtidigt blir såväl ryssar som kineser allt mer aktiva i Arktis.

– Ryssland håller på att återuppbygga sig i en otrolig takt, och det är inte för att attackera Norge, utan i slutändan för att anfalla USA, utbrister Mark Rutte.

Foto: Kreml

– Om inte Arktis, Atlanten eller Europa är säkra, så har USA stora problem.

Rutte, som tidigare var Nederländernas premiärminister, tog över som Natos galjonsfigur i oktober förra året. Något som beskrivs som hans tuffaste arbetsuppgift är att hålla ihop alliansen, och förmå de 32 medlemsländerna att dra åt samma håll.

En viktig pusselbit nåddes förra månaden, då 31 av Natoländerna enades om att fram till 2035 höja sina försvarsanslag till fem procent av BNP. Det enda land som säger nej till den massiva upprustningen är Spanien.

“Trump förtjänar all beröm”

I intervjun med New York Times säger Rutte att Nato-länderna måste välja mellan att antingen satsa fem procent av sin BNP på militären, eller lära sig ryska. Ett mantra som han upprepat vid åtskilliga tal och intervjuer det senaste halvåret, och som även Sveriges regering anammat.

LÄS ÄVEN: Nato-varningen: Satsa mer på militären eller lär era barn ryska!

Och han passar på att ösa beröm och smicker över den amerikanske presidenten. Även det något som utmärker Ruttes ledarskap.

– President Trump förtjänar all beröm. Utan hans ledarskap, om han inte blivit omvald som USA:s president, så hade vi aldrig, aldrig, aldrig lyckats komma överens om detta – varken två eller fem procent till 2035, menar den nederländske liberalen.

Mark Rutte och Donald Trump. Foto: Nato

På en fråga om inte Mark Ruttes inställsamma smicker helt enkelt handlar om att blidka Trump, och om det riskerar leda till att Trump tappar respekten för honom, så svarar han:

LÄS ÄVEN: Nato-chefen om Trump: “Daddy”

– Jag var Nederländernas premiärminister i 14 år, så jag är van vid kritik, men den bryr jag mig inte om. I slutändan måste jag göra mitt jobb. Jag måste hålla ihop hela Nato. Och den största allierade är USA.

Rutte mot Ungern och Polen

I sitt hemland har Natos generalsekreterare fått smeknamnet “Teflon-Mark” för sin benägenhet att klamra sig kvar vid makten, trots politiska skandaler. Den allvarligaste av dem briserade 2021, sedan tiotusentals barnfamiljer felaktigt tvingats betala tillbaka stora summor i dagisavgifter till staten. Rutte tvingades avgå, men vann nyvalet ett par månader senare och kom tillbaka till makten.

En annan kontrovers kring den nederländske toppolitikern handlar om EU:s coronafond. Rutte var en av de makthavare som för fem år sedan ville använda fonden som påtryckningsmedel mot inte minst länder som Polen och Ungern, för att förmå dem att underkasta sig liberala politiska krav, i utbyte mot ekonomisk hjälp.

Ett agerande som väckte ont blod mellan Nederländerna och de två östeuropeiska länderna. Och något som gjorde att Ungerns premiärminister Viktor Orbán förra året dröjde med att godkänna Rutte som ny Nato-chef.

Xi Jinping och Vladimir Putin. Foto: Kreml

Nu leder Mark Rutte en militärallians som inte bara Polen och Ungern, utan även Turkiet ingår i. Och ett USA vars regering avskys av lejonparten av Europas liberaler. Men det tycks han inte se några problem med.

– Jag kan säga att inom Nato har vi många debatter och diskussioner mellan oss. Vi debatterar värderingar och allt möjligt. Det är just därför som denna allians är så levande och så stark – för att vi har de här tuffa frågorna, säger mark Rutte i intervjun.

– Vi bråkar om det, sedan enas vi och kommer överens. Och just nu kan jag bara säga att denna allians av 32 länder står starkare och mer enad än någonsin i modern tid.