Corbyn undersöktes av tjeckiska agenter 1986 och träffade dem vid minst tre tillfällen. En talesperson för Labour-partiet uppger att Corbyn träffade en diplomat men att han aldrig talat med en spion medvetet.
De sovjet-understödda spionerna tilldelade Corbyn kodordet COB. Enligt hemliga filer överlämnade han dokument om arresteringen av en östtysk person och sattes upp på en listan över tjeckiska agenter och källor.
Enligt dokument från 1986 var Corbyn “negativ till USA liksom den politik den konservativa regeringen för”. Samtidigt var hans inställning till det östra blocket “positiv” och han “stöttade det sovjetiska fredsinitiativet”. Han var även, enligt filerna, “väldigt välinformerad” om folk i kontakt med “anti-kommunistiska organisationer”.
Corbyn själv avfärdar det hela som smutskastning och säger att han aldrig “erbjöd känslig information till denna eller någon annan diplomat”. Kalla kriget-experten professor Anthony Glees vid the Oxford Intelligence Group, hävdar dock att “dessa filer visar att Jeremy Corbyn varit måltavla för tjeckisk underrättelsetjänst. Corbyn sa att han inte visste men han uppvisar en häpnadsväckande naivitet för någon som vill leda den brittiska regeringen”.
Under ett möte tog tjeckerna upp de aktioner som den brittiska underrättelsetjänsten satt igång mot tjeckiska och östtyska spioner i Storbritannien. Corbyn påstås då ha överlämnat en kopia av en artikel i Sunday People om en misslyckad MI5-utredning om den misstänkte Stasi-spionen Ulrich Kempf — och varnade för möjliga ökade säkerhetsåtgärder från britternas sida.
Enligt filerna föreslogs det efter mötet att de skulle fortsätta med Corbyn med fokus på “utländskt anti-spioneri och så kallade högriskområden”. Efter detta återfinns inget mer material i StB:s arkiv om Corbyn.
En talesperson för Corbyn påpekar dock att många ledamöter träffar diplomater från andra länder och att Corbyn träffade en tjeckisk diplomat men att det inte var den utpekade mannen vid namn Jan Dymic, som han drack te med i brittiska underhuset.
Tjeckoslovakien, lydstat till Sovjetunionen, förlitade sig på en hemlig polis känd som Statni Bezpecnost eller StB. De hade hundratusentals dokument på agenter, informatörer och mål för övervakning. Enligt the Sun var StB så mäktiga att de även stal barn från vanliga familjer för att ge till agenternas barnlösa fruar. Organisationen upplöstes 1990 efter kommunismens sammanbrott.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.