Den klimatextremistiska grupperingen Återställ våtmarker har hotat att lamslå infrastrukturen under påskhelgen. Det nya utspelet kommer efter en längre tids uppmärksammade aktioner, där gruppen vid upprepade tillfällen blockerat vägar och orsakat stora störningar i Stockholmstrafiken. Vid flera tillfällen har ambulanser fastnat i de långa köerna – en av dem med en svårt sjuk patient i livshotande tillstånd. Trots detta friade Svea hovrätt de åtalade från sabotage något som vårdpersonal nu varnar kan bidra till att normalisera ett farligt beteende. Samnytt har talat med ambulanspersonal om konsekvenserna av klimatextremisternas aktioner i trafiken.
Mest troligt är att Stockholmstrafiken blir måltavla för aktionerna, men nyligen genomfördes en aktion på Bromma flygplats och på onsdagen stormade klimatextremister Vasaskeppet.
LÄS ÄVEN: Här stormar klimatextremister Vasaskeppet i Stockholm
Samnytt har rapporterat frekvent om klimatextremisternas olika aktioner. En av dessa var på E4:an i höjd med Karolinska sjukhuset i i Solna. Klimatextremisterna dömdes då för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten i Solna tingsrätt, men friades senare av Svea hovrätt.
Tf. hovrättsassessorn Erik Silvén Möller kommenterade domslutet:
– Även om aktionen medförde en stor olägenhet för många anser hovrätten att agerandet inte inneburit en sådan betydande störning att det kvalificerar som det allvarliga brottet sabotage.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
LÄS MER: Hovrätten FRIKÄNNER klimataktivister som blockerade E4:an
I samband med aktionen uppmärksammades att två ambulanser fastnade i de kilometerlånga köerna – en av dem under en så kallad Prio1-utryckning, där patientens tillstånd bedömdes som livshotande. Sirener och blåljus var påslagna. Se polisens video nedan:
Den efterföljande debatten kom mycket att handla om hur sjuk patienten i ambulansen egentligen var, då läkaren senare inte bedömde tillståndet som livshotande.
Samnytt har varit i kontakt med ambulanssjuksköterskan Ronny Bergqvist, som körde den ambulans i Prio1-utryckning som fastnade i klimatextremisternas trafikstopp.
– Det blev alldeles för mycket diskussion om det var livshotande eller inte. Vi hade bedömt det som Prio1 och kom i full fart. Det är ofta vi har fel, men det är också ofta vi har rätt. Det är doktorn på sjukhuset, med alla resurser, som kan säga hur det faktiskt ligger till, säger Bergqvist till Samnytt och fortsätter:
– Det är där jag tycker diskussionen blev märklig: “Var det verkligen så farligt med den här personen?” Det vi vet är att personen led svårt, och att det var väldigt svårt att smärtstilla.

“Det här med miljön är livshotande”
Ronny Bergqvist menar att det inte är något man ifrågasätter om man sitter i sin egen bil och får blåljus bakom sig:
– Ska jag tro att han har bråttom eller inte? Ska jag flytta på mig? “Nej, han har nog inte bråttom…” Det är ju jättemärkligt. Men det är ungefär så aktivisterna resonerar.
Vi frågar om det ska krävas att någon dör i en ambulans innan man förstår allvaret:
– Ja, det är ju det vi känner och funderar över. Direkt efter rättegången var det några av aktivisterna som kom fram till mig, vilket jag avböjde ganska starkt. De sade: “Du måste ju förstå att det här med miljön är livshotande.” Men det ger ju inte dem rätten att skada en annan människa.
LÄS ÄVEN: Klimatforskare blockerade trafiken – frias av vänsterdomare
Enligt Bergqvist handlar det om ett medvetet val från klimatextremisternas sida att riskera andra människors säkerhet. Han ställer sig också skeptisk till deras påstående om att blåljusfordon släpps fram i en särskild fil – när motorvägen är blockerad och det pågår köbildning.
– Sen reagerade jag väldigt starkt på att de gick ut i medierna och sade att de hade folk som höll utkik efter ambulanser och skulle släppa fram dem.
Bergqvist menar att detta inte stämmer, och att han själv såg det från förarsätet i ambulansen, där de satt fast med en cancersjuk person.
– De utsätter människor för fara – medvetet – och tycker att deras sak står över andra människor.
Tror du att samhället skulle se annorlunda på det här om någon faktiskt dog i en ambulans som inte hann fram i tid?
– Ja, absolut. Jag hoppas och tror också att brottsrubriceringen då skulle bli en helt annan.

“En frustation utan dess like”
Samnytt har även talat med ambulanssjuksköterskan Emil Skoglund, som också är fackligt förtroendevald för ambulansbranschen. Vi frågar hur han ser på att klimatextremisterna friades i hovrätten och nu planerar nya aktioner:
– Det jag kan säga är att det får konsekvenser för våra patienter när vi får sådana här tydliga infrastrukturstörningar. Jag är av åsikten att det här riskerar att uppmana och eskalera.
I ert arbete – hur mycket är tio minuters försening? Kan det vara skillnaden mellan liv och död?
– Ja, absolut. Det finns många kritiska tillstånd där tiden är helt avgörande. Det är en frustration utan dess like när man sitter fast i trafiken med en patient som har det riktigt dåligt. Vi kan göra en hel del i ambulansen, men vi är givetvis begränsade. Vi kan ju inte operera i en ambulans, till exempel.
Det framgår av polisens förundersökningsprotokoll rörande klimatextremisternas aktion utanför Karolinska sjukhuset att Prio1-ambulansen anlände till sjukhuset sju minuter senare, som ett resultat av blockaden.
Skoglund fortsätter:
– Det jag kan känna med den här typen av aktivister är att de tar sig friheten att riskera våra patienters liv. För det är vad de gör.

Kirurg fastnar i köerna
Emil Skoglund menar också att det finns andra samhällsbärande personer som kan drabbas – exempelvis någon på väg till sitt arbete:
– Det kan vara en kirurg som sitter i sin privata bil och inte kommer fram till sjukhuset i tid. Man stör hela samhället, i alla olika funktioner, till en kostnad som vi inte riktigt kan greppa.
Han undrar också vad den här utvecklingen kan komma att leda till.
– Man missbrukar sin möjlighet att demonstrera genom att påkalla att det är ett nationellt nödläge. Det är en farlig väg. Vad är nästa steg? Och vad händer om vi har en stor olycka och vi är på väg med ett flertal ambulanser in till Karolinska sjukhuset? Det är ju inte så att vi slår på blåljuset för att vi tycker att det är roligt.
Viktigt meddelande
Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande
Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.
Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.
SD: “Vi kan inte vänta”
I början av april initierade Pontus Andersson Garpvall (SD) en interpellationsdebatt med justitieminister Gunnar Strömmer (M), med rubriken ”Klimataktivisters hot om aktioner mot svensk infrastruktur.”
Samnytt frågar Andersson Garpvall hur han ser på att klimatextremister nu hotar med nya aktioner:
– Det vi ser är att de faktiskt struntar i vad de får för straff. Det här är människor som ses som hjältar inom sina rörelser. De struntar i konsekvenserna.
Han menar att om personer som begår den här typen av handlingar frikänns gång på gång och direkt efter begår samma typ av brott – att det kanske är bättre att den mest aktiva skaran döms till någon form av förvaringsstraff.
Vad säger du om att diskussionen efter aktionen 2022 och de friande domarna ofta handlade om att patienterna i ambulanserna inte var så sjuka – och att det enligt ambulanspersonalen nu bara är en tidsfråga innan någon faktiskt dör?
– Ja, det de säger är att det är en samhällsfara att ha de här människorna ute. Vi kan inte vänta tills något såpass illa inträffar innan vi har rätt lagstiftning på plats för att få stopp på den här typen av aktioner mot svensk infrastruktur.

Tror du att inställningen från samhället och polisen skulle förändras om någon dog i en ambulans som fastnat som en följd?
– Jag tror att det redan nu finns en stor frustration hos enskilda poliser och ambulanssjuksköterskor. Men för att myndigheterna ska gå ut och tydligt säga att det här är oacceptabelt och att det behövs ny lagstiftning – då krävs det ofta i Sverige att det går för långt. När åtgärderna väl kommer är det ofta för sent, och det som gjordes innan var för klent.
Anderson Garpvall fortsätter:
– Om något så tragiskt skulle hända, skulle nog pendeln svänga ordentligt.
Liknar extremisterna vid en sekt
I hovrättens sammanfattning av den frikännande domen mot de klimatextremister som stoppade trafiken på E4:an 2022 kan man läsa att det pågår en klimatkris. Hur vill du kommentera det?
– Det har ju ingenting med saken att göra. Man kan ha vilket syfte som helst för att sätta sig på en väg. Vad syftet är har ingen betydelse i sammanhanget. Det är väldigt märkligt att det ens nämns i domen.
En av de åtalade klimatextremisterna säger i polisförhöret 2022 att han tror att han snubblade ut i trafiken och råkade limma fast sig på vägen, men att han inte vet hur det gick till. När vi tar upp det med Andersson Garpvall understryker han att det är viktigt att klimatextremisterna inte får mer spelrum än de redan har.
Han har också tidigare beskrivit dessa rörelser som en sekt. Vi frågar vad han menar med det:
– Jag tycker att jag ser väldigt stora likheter mellan klimataktivister och en religiös rörelse. Jag är inte troende själv, men jag tror att människor ofta behöver någon form av regelverk eller riktlinjer i livet. Och jag tror att kristendomen har varit väldigt bra för vår del av världen, kring vad vi ser som rätt och fel.
SD:s riksdagsledamot utvecklar sitt resonemang:
– I en värld som blir allt mindre troende tror jag att folk börjar tro på annat. Om man tittar på klimatrörelsen, så har de en berättelse om undergång – precis som alla religiösa rörelser. De har ett visst sätt att leva, för att undvika undergången. Man ska äta på ett visst sätt, resa på ett visst sätt. De missionerar, precis som religiösa rörelser, för att fler ska tro på det de själva tror på.
Därefter avslutar Andersson Garpvall
– Och det är nästan så att klimatrörelsen ser Greta Thunberg som en profet. Det finns en slags helgondyrkan kring vissa individer inom rörelsen.
Gillade du den här artikeln?
Om du uppskattar Samnytts journalistik bli då gärna prenumerant!
• Klicka för att se prenumerationserbjudanden.
• Den som vill stötta genom Swish kan skicka valfri donation till: 123 083 3350
• Vill du hellre donera på andra sätt finns mer information om det här
LÄS ÄVEN: Ekeroth: Domen om klimataktivisten visar att rättsväsendet har fallerat