Trots att premiärminister Giorgia Meloni och hennes parti Fratelli d’Italia gick till val på en hård migrationspolitik, fortsätter nu hennes regering att öka arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU. Fram till 2028 planerar Italien att utfärda nära en halv miljon sådana visum – något som motiveras med en påstått växande arbetskraftsbrist i landet. Liberala krafter vill att siffran ska öka till 10 miljoner fram till 2050.
Den italienska regeringen meddelade i början av veckan att landet kommer att utfärda totalt 497 550 nya arbetstillstånd för medborgare utanför EU mellan 2026 och 2028. Redan nästa år väntas 164 850 utomvästliga migranter få tillstånd att arbeta i Italien.
Beslutet är ett led i en bredare strategi för att öppna fler lagliga vägar för invandring, med syftet att möta ett påstått ökande behov av arbetskraft inom flera sektorer. Detta tillskrivs i sin tur ett lågt barnafödande bland etniska intalienare.
Andra liknande beslut under Meloni
Det här är inte första gången Melonis regering beslutar om en ökning av den lagliga invandringen, i kontrast till den politik partiet gick till val på. Redan under perioden 2023–2025 fattade regeringen beslut om att bevilja över 450 000 arbetstillstånd, något som innebar en tydlig kursändring från den hårda linje som Fratelli d’Italia förde i opposition.
LÄS ÄVEN: Meloni öppnar för mer migration: “Europa och Italien behöver invandring”
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Inför valet 2022 var Fratelli d’Italia det parti som hade den mest restriktiva migrationspolitiken i sina partiprogram, inklusive löften om att stoppa “massinvandringen” och försvara Italiens gränser med kraft.
Emot olaglig invandring – men öppen för laglig
Samtidigt som regeringen öppnar dörren för fler lagliga migranter, har den fortsatt att föra en hård politik mot illegal invandring. Meloni har bland annat drivit på för snabbare ut- och avisningar och vidtagit åtgärder för att begränsa vänsteraktivistiska ’räddningsorganisationers” – så kallade NGO:er – verksamhet på Medelhavet.
LÄS ÄVEN: Meloni rasar över tyska regeringens finansiering av NGO:s för migranter

Inrikesminister Matteo Piantedosi kommenterade regeringens hållning i en intervju med La Stampa:
– Regeringen kommer med beslutsamhet att fortsätta öppna lagliga migrationskanaler som gynnar viktiga delar av vår ekonomi.
Arbetskraftsbrist och demografisk kris
Bakom regeringens beslut ligger framför allt Italiens allvarliga demografiska utmaningar. Landets befolkning minskade med 37 000 personer under 2024, och antalet dödsfall översteg födslarna med 281 000 personer – ett mönster som hållit i sig i över ett decennium.
Italiens ekonomi, den tredje största i eurozonen, har gjort sig starkt beroende av utländsk arbetskraft – inte minst inom jordbruket, byggsektorn och äldreomsorgen. Migrationsliberala Branschorganisationen Coldiretti har välkomnat regeringens plan och ser det som ett viktigt steg för att säkra livsmedelsproduktionen.
10 miljoner nya migranter till år 2050
Enligt än mer migrationsliberala tankesmedjan Osservatorio Conti Pubblici krävs att Italien tar emot minst 10 miljoner invandrare fram till 2050 för att upprätthålla nuvarande befolkningsnivåer.
Att ersätta låg inhems nativitet med utomvästlig invandring är samtidigt kontroversiellt och har i de länder det prövats lett till omfattande negativa konsekvenser på en rad områden. Att det mest migrationskritiska partiet i Italien nu fordrar och aktivt börjat driva en sådan politik, har väckt uppmärksamhet och kritik
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.