Alla receptfria hostmediciner är verkningslösa. Trots detta får de säljas på apotek som medicin. Det vetenskapliga stödet för effekt är lågt eller obefintligt.
Under 2018 spenderade svenskarna 140 miljoner kronor på receptfri hostmedicin. Om man slår ut den sålda mängden hostmedicin på Sveriges alla invånare landar vi på i snitt över 30 doser per person. Detta visar statistik som E-hälsomyndigheten tagit fram för SVT:s räkning.
Trots att vi köper så mycket av “medicinen” så saknar den vetenskapligt dokumenterad effekt mot hosta. Region Skåne skriver i sina terapiriktlinjer 2019 att ”Hostmediciner har mycket begränsad och dåligt bevisad effekt. (…) De kan därför inte generellt rekommenderas.” Läkemedelsverket avrådde redan 2008, i en informationsskrift, från att använda hostmediciner.
Enligt flera studier ger hostmedicin endast en effekt, nämligen placebo. Effekten kan också lika gärna fås av te, honungsvatten eller liknande. Det visar en studie i Respiratory Physiology and Neurobiology.
Lagen ger ej skydd mot verkningslösa mediciner
Enligt Läkemedelsverket får man sälja verkningslös hostmedicin för att våra lagar är utformade för att skydda oss från farliga mediciner, inte verkningslösa. Och många substanser som ingår i hostmediciner idag godkändes för länge sedan, ända tillbaka till 30-talet.
Om läkemedel innehåller substanser som är godkända sedan tidigare är de även automatiskt godkända idag – så länge de inte har farliga biverkningar – även om de i sig inte kan visas ha något reell effekt för hosta.
Idag ställs hårdare krav, säger Läkemedelsverket.