Rödgrön energipolitik med massnedläggning av kärnkraft och storsatsning på opålitlig vindkraft har försatt Sverige i en elförsörjningssituation som mer påminner om ett u-land än ett utvecklat i-land. Den begränsade tillgången på el har trissat upp priserna sådana extrema nivåer att många inte har råd att betala för den. För att klara ekonomin har Anders tvingats sänka sin inomhustemperatur till endast 10 grader.
för många står valet i den rödgröna elkrisens spår mellan att ha el och att äta. Valet faller därför för de flesta på det sistnämnda, vilket leder till drastiska elbesparingsåtgärder.
Att under en längre tid sänka temperaturen kraftigt hemma kan dock vara hälsofarligt varnar forskare. För Anders i Örebro som tillhör elområde 3 är det en varning han måste bortse från. Ekonomin ger honom inget val.
– Min fru går med dubbla byxor, tre tröjor, mössa, sjal och torgvantar inne. Vi sover med dubbla täcken. Under dagarna spenderar vi också den mesta tiden under täcken och filtar.
Familjen bor i en gammal skola byggd på 1870-talet. Delar av byggnaden, bland annat barnens rum, måste värmas med direktverkande el men det är inte att tänka på. Den installerade luftvärmepumpen klarar en del men drar också för mycket el.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Som tur är finns en fungerande kakelugn kvar i det gamla huset plus att Anders varit förutseende att installera en bergslagskamin i köket. Men sammantaget har man ändå bara råd att hålla en genomsnittstemperatur på tio grader.
Även med så låg inomhustemperatur förbereder sig Anders för en elräkning för december på runt 12 000 kronor. Det är mer än vad familjen har råd med och för att kunna köpa mat kommer de att behöva låna pengar av anhöriga. Något extra på julbordet är inte att tänka på.
Anja har råd med 14 grader
I ett annat hus inte så lång ifrån Anders bor Anja. Även hon har tvingats till drastiska åtgärder för att få ned elförbrukningen till en ekonomisk nivå hon och maken alls kan hantera eftersom de inte har några högavlönade jobb.
Lite varmare än Anders klarar Anja dock att ha hemma. 14 grader visar termometern på och med ytterkläder på sig inne och kamin att elda i och sitta nära hoppas hon överleva vintern.
Även Anja har installerat luftvärmepump men även den kostar att ha igång. Det finns också vattenburen värme i huset men de är inte anslutna till någon kommunal centralvärme utan till en egen panna med elpatron. Vedspisen och braskaminen blir räddningen för att inte ha det helt utkylt hemma.
Besvikna på politikerna
Anja har inga berömmande omdömen om de politiker som vanstyrt energipolitiken till en nivå där Sveriges elförsörjning nu mer liknar den i ett u-land. Inte heller den nya regeringen tycker hon har uppfyllt sina vallöften utan pratar precis som de gamla regeringspartierna om att dra åt svångremmen och spara.
Både hon och Anders tycker att det aviserade elstödet är för lite och för sent. Att politikerna lägger skulden på Ukrainakriget har man bara begränsad förståelse för. Det förklarar endast en liten del av varför det ser ut som det gör med elförsörjningen i Sverige.
– Småföretag kommer att gå i konkurs och folk kommer att behöva sälja sina hus. Jag har en kompis som lagt ut sin bil till försäljning för att kunna betala elräkningen för november månad. berättar Anders.
Hälsofarligt att ha kallt hemma
14 grader inomhus innebär hälsorisker och 10 grader förstås ännu större sådana. Den svenska Folkhälsomyndigheten såväl som internationella WHO rekommenderar att man inte har det kallare än 18 grader.
De vanligaste negativa fysiska effekterna av låg inomhustemperatur är högt blodtryck på grund av kärlsammandragningar. Det ökar risken för stroke, hjärtinfarkt och sviktande njurfunktion.
Astma och andra andningsbesvär nämns också. Generellt drabbas äldre personer hårdare. De har ofta ett allmänt sämre hälsotillstånd och även en sämre förmåga att temperaturreglera kroppen.
– Jag och min fru har astma vilket kylan påverkar. Min fru får ont i lederna. Det är psykiskt påverkande, säger Anders till SvD.
Anja, som har det fyra grader varmare hemma än Anders, är inte lika orolig och upplever än så länge inte lika starka hälsosymptom. Men hon ömmar för dem som har det kallare hemma än hon själv och kanske inte full hälsa.
Fotnot: Anders och Anja är fingerade namn.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.