För några år sen väckte Leif Östling, dåvarande ordförande för Svenskt näringsliv, uppmärksamhet med sitt uttalande om vad svenska folket får tillbaka för de höga skatter de betalar in. I sin roll som ordförande för Kommissionen för skattenytta har han försökt ta reda på svaret och konstaterar nu att det var värre än han föreställde sig.
Det var 2017 som Östling yttrade den berömda frasen i SVT-programmet Uppdrag granskning:
– Man frågar sig också: Om man betalar in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?
LÄS ÄVEN: Leif Östling: Svenskarna betalar minst 100 miljarder för mycket i skatt
2021 bildade han Kommissionen för skattenytta som bland annat analyserar statistik, tar in synpunkter från företag, myndigheter, fack, ekonomer och politiker och har gett ut flera delrapporter.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
I veckan släppte kommissionen sitt första årsbokslut där man fokuserar på sjukvård, äldreomsorg och utbildning samt offentlig upphandling och långa handläggningstider.
Resurserna används fel
– Grundproblemet är inte, som de flesta tror, brist på resurser. Problemet är hur resurserna används. Vårt grävande visar ett otroligt resursslöseri, som i sin tur verkar bero på bristande ledarskap och styrning, luddiga mål och noll uppföljning, säger Leif Östling till Dagens industri och konstaterar att det var värre än han trodde.
Enligt rapporten uppgår Sveriges offentliga utgifter till totalt omkring 2 500 miljarder kronor per år, motsvarande halva landets BNP, och skatteintäkterna uppgår till ungefär 2 100 miljarder per år – en ekvation som inte är hållbar enligt Östling.
– Långa vårdköer, skjutande och granater i barnfamiljers trapphus, utanförskap, ojämna skolresultat, allt fler äldre, långtidssjuka och långtidsarbetslösa samtidigt som vissa branscher lider av akut arbetskraftsbrist, säger han och tillägger:
LÄS ÄVEN: Leif Östling: Invandrare lurar staten på miljarder genom assistansbranschen
– Utöver det tillkommer kriget i Ukraina och ett nytt säkerhetsläge för lång tid framåt. Natomedlemskap kommer att innebära stora omfördelningar av resurser till försvaret. Varifrån ska de pengarna tas – välfärden? Vad händer då med vård, skola och omsorg?
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.