Elva män som är mellan 16 och 36 år åtalas för ett större antal grova bedrägerier och stölder mot äldre människor i Stockholmsområdet. Det framgår av domstolshandlingar som Samnytt tagit del av.

Bedrägeriligan har enligt åtalet i synnerhet lurat äldre i 80- och 90-årsåldern, genom att ringa upp dem och utge sig för att vara från deras bank. Därefter har de åkt hem till och förmått åldringarna att överlämna sina bankkort och pinkoder, i tron att detta görs för att förhindra bedrägeriförsök.

Vid andra tillfällen har medlemmar i den kriminella ligan ringt på hemma hos äldre personer, utgett sig för att komma från polisen, och i samband med det stulit värdesaker från brottsoffren.

Äldre svenska kvinnor

Åklagarna skriver i sin stämningsansökan att “med hänsyn till att tillvägagångssättet varit systematiskt och organiserat” samt att brotten “riktats mot en äldre person i dennes bostad och alltså varit av särskilt farlig art”, så bör bedrägerierna betraktas som grova.

Yousof Nabahani tar ut pengar från en bankomat vid ett tidfigare bedrägeri. Foto: Polisen

Åtalet omfattar 25 grova bedrägerier, tio försök till grova bedrägerier och sex inbrottsstölder. Totalt är det 35 målsägande i målet. Det är främst äldre svenska kvinnor som drabbats av bedragarna.

Förövarna har istället till övervägande del utländsk bakgrund. De flesta av dem är födda i Sverige, men har bakgrund i länder som Libanon, Israel, Syrien, Tunisien, Afghanistan och Burundi.

Polis och åklagare har lyckats avslöja ligan och ringa in de misstänkta med hjälp av bland annat spårning av mobiltelefoner och hemliga tvångsmedel.

Hierarkisk liga

Två av de elva åtalade, 36-årige Ruheen Jalal och 28-årige Yousof Nabahani, kan beskrivas som huvudåtalade. De är de två äldsta av de åtalade och är båda tidigare dömda för upprepad brottslighet.

– Det är flera stycken som jag har åtalat i samma roll i brottsligheten. Där har jag åtalat just Yousof Nabahani och Ruheen Jalal i egenskap av uppringare framförallt, berättar förundersökningsledare och kammaråklagare Marie Rodhe för Samnytt.

Marie Rodhe är en av två åklagare i det omfattande målet.

Yousof Nabahani och Ruheen Jalal. Foto: Polisen

– Min uppfattning är att det är en hierarkisk organisation. De som ringer är högre upp i hierarkin än de som är ute och hämtar upp korten och gör bankomatuttagen, fortsätter hon.

Så Yousof Nabahani och Ruheen Jalal är högst upp i hierarkin?

– Ja, precis. Så kanske man kan säga.

Svenska medborgare

Ruheen Jalal är född i Afghanistan, men är numera svensk medborgare. Yousof Nabahani är istället född i Sverige till invandrare från Libanon och Israel. Samtliga åtalade är svenska medborgare.

Nabahani är tidigare dömd för liknande brottslighet, något som Marie Rodhe berättar att hon kommer prata mer om under huvudförhandlingen.

– Nu börjar vi rättegången på fredag. På sätt och vis fortsätter utredningen in i nästa fas då. Sedan får vi helt enkelt se vad domstolen kommer fram till när de prövar den här bevisningen, säger åklagare Marie Rodhe till Samnytt.