Genom att hålla sig borta tillräckligt länge har dömda brottslingar kunnat undvika sina straff. Den möjligheten sätter Tidöregeringen nu stopp för.
Under det senaste decenniet har omkring 1 000 personer, som dömts för en lång rad olika brott, undgått straff på det här sättet. Men nu åtgärdas det alltså av regeringen och Sverigedemokraterna som slopar påföljdspreskription för fängelsestraff.
– Vi vill se till att de som har begått brotten inte kommer undan ansvar på grund av preskription. Den här moderniseringen av regelverket återspeglar en skärpt syn på allvarlig brottslighet och att fler brottsoffer ska kunna få den upprättelse de förtjänar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Expressen.
LÄS ÄVEN: Tidöpartiernas lagförslag: Lås in farliga brottslingar på obestämd tid
Påföljdspreskription har främst motiverats av humanitära skäl där den som dömts men sedan dess ansetts varit laglydig inte ska få sin tillvaro slagen i spillror.
1971 ändrades reglerna senast och i förarbetena konstaterades att de hade liten praktisk betydelse då det var ovanligt att dömda höll sig undan så länge, men sedan dess har mycket förändrats.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!

SD-förslag från 2011
Förslaget i sig är långt ifrån nytt – redan 2011 motionerade Kent Ekeroth (SD) om att ta bort åtalspreskription, påföljdspreskription och absolut preskription för brott mot liv och hälsa och sexualbrott med uppsåt såsom våldtäkt, grov våldtäkt, misshandel, grov misshandel, synnerligen grov misshandel, könsstympning av barn, grova fridskränkningsbrott, människorov, grovt människorov, olaga frihetsberövande, sexuellt tvång, grovt sexuellt tvång, våldtäkt mot barn och grov våldtäkt mot barn.
I motionen gav Ekeroth exempel på fall där straffet preskriberats och motiverade sitt förslag så här:
Det kan inte vara rimligt att våldsverkare som har utsatt andra människor för denna sorts lidande ska kunna vänta ut rättssystemet. En grov misshandel på en annan människa kan ge permanenta fysiska skador och lär om inte annat ge permanenta psykiska men. Detta gäller på samma sätt självfallet även för dem som blivit utsatta för våldtäkt. Att då ge brottslingen utrymmet att kunna gå fri bara för att samhället inte lyckats få tag i brottslingen är djupt omoraliskt.
Ekeroth konstaterade då också att Sverige 2011 hade “en lagstiftning som återigen står på brottslingens sida mer än vad den gör på offrets”.
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.