Inför höstens kyrkoval uppmanar Norrtelje Tidnings ledarskribent Lina Landström väljarna att “kasta ut homofobin ur kyrkan”. Något motsvarande inlägg mot homofobi inom muslimska församlingar kan hon inte erinra sig ha publicerat, och inte heller något arbete under sin tid som ”engagerad” forskare i hbtqi+-frågor.

I en aktuell ledare skriver Lina Landström i C-märkta och Bonnierägda Norrtelje Tidning att det är hög tid att välja bort homofobi i Svenska kyrkan. Hon pekar särskilt ut präster i Roslagen som inte viger samkönade par och menar att kyrkan – likt samhället – måste stå upp för allas lika värde oavsett sexuell läggning.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan plockar ned kors och satsar på ”religionsneutralitet“

Landström refererar bland annat till Centerpartiets riksdagsledamot Jonny Cato som i Expressen berättat hur han och maken nekades vigsel i sin hemförsamling och fick kalla in en extern präst, vilket lämnade ett ”sår” i minnet av deras bröllop.

I artikeln inför kyrkovalet den 21 september uppmanar hon till att “ställa krav” och “kasta ut” präster som inte delar hennes vänsterliberala politiska åsikter.

“Inför höstens kyrkoval är det hög tid att ställa krav på en kyrka där alla är välkomna, oavsett vem de älskar.”

“Använd valsedeln och kasta ut homofobin ur kyrkan”

Så var med och påverka, för en kyrka där alla är välkomna“.

Samnytt: Har du krävt samma sak av moskéerna?

När Samnytt kontaktar Lina Landström och frågar om hon någon gång publicerat ett liknande upprop för att “kasta ut homofobin ur moskén”, kan hon inte erinra sig någon sådan publicering. Hon anför till sitt försvar att hon “engagerat sig länge i hbtq-frågor i samhället – även som forskare“, men när vi ber om exempel på forskningsprojekt där frågan om homofobi inom islam behandlas kan hon inte hänvisa till något konkret sådant heller.

När Samnytt ställer följdfrågor om huruvida det kan uppfattas som att det råder dubbla måttstockar och ställs hårdare krav på kristna än på muslimska samfund i frågor av det här slaget, blir tonen fientlig. Landström förhör sig ännu en gång om vilken tidning det är som ringer – och vägrar därefter att svara på fler frågor.

Svenska kyrkan: Ett pågående arbete

I ett svar på Landströms ledare understryker Svenska kyrkan att man står bakom beslutet om att viga samkönade par. Samtidigt finns en tydlig försvarslinje för att präster fortsatt har rätt att tacka nej till att utföra dessa vigslar, utifrån samvetsfrihet:

Varje enskild präst har genom vigselrätten rätt att utifrån ett könsperspektiv tacka ja eller nej till att genomföra vigseln“, skriver prästen Mika Wallander i sin replik.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan vill “teologiskt bearbeta” polyamori

Kyrkan menar vidare att förändring sker successivt, precis som tidigare i frågan om kvinnliga präster. Det betonas också att arbetet med inkludering sker på flera nivåer och inte enbart rör äktenskapssyn, utan även bemötande i vardagen i församlingar – i allt från språkcaféer till körverksamhet.

Svenska kyrkan satsar stort på Pride. Bild: Facebook.

Selektiv inkludering

Landströms uppmaning att använda valsedeln mot “homofoba präster” syftar till att få fler att rösta i ett val som ofta präglas av lågt valdeltagande. Samtidigt indikerar Samnytts telefonsamtal med ledarskribenten att engagemanget i inkludering tycks exkludera andra religioners trossamfund med dokumenterade utmaningar i hbtqi+-frågor.

Lina Landström tog för bara några månader sedan över ansvaret för Norrtelje Tidnings ledarsida som vikarierande politisk redaktör fram till kyrkovalet den 21 september – ett uppdrag som hon känner sig “glad och pirrig” över. Hon har en bakgrund som kommunikatör på Centerpartiets riksdagskansli och på den internationella migrantorganisationen NRC, där hennes anställning påverkades negativt av Donald Trumps beslut att dra in biståndsfinansiering, ett beslut som hon ogillar.

Kallar sig “queer-teolog”

Landström är djupt engagerad i frågor om migration, social inkludering och hbtqi+-rättigheter. Hennes snart färdiga doktorsavhandling fokuserar på religionens roll i hbtqi+-flyktingars integrationsprocess. Hon har även arbetat som lärare, förskolepedagog och inom äldreomsorgen, och utlovar en ledarsida som vågar ta sig an svåra frågor med nya perspektiv. Om det inbegriper homofobi inom islam och i moskéer återstår att se.

Kyrkans Tidning uppmärksammade i en artikel förra året att Lina Landström valts till ny förbundsordförande för riksföreningen Ekho – “den kristna regnbågsrörelsen”. Hon beskrivs i samband med utnämningen som “queer-teolog”.

Kräver röda dagar för muslimska högtider

Norrtelje Tidnings centerpartistiska ledarsida har tidigare väckt uppmärksamhet genom att föreslå att den muslimska högtiden eid al-fitr bör bli en officiell röd dag i Sverige – samtidigt som flera traditionellt kristna helgdagar, som Kristi himmelsfärd och pingst, ifrågasätts eller föreslås avskaffas.

Bakom det förslaget står ledarskribenten Elias Rosell, som argumenterar för att röda dagar i kalendern bör spegla antalet aktivt troende, inte historisk svensk tradition. Rosell menar att religiös entusiasm bland muslimer bör belönas, medan sekulariserad kristen högtidskultur kan ifrågasättas.

Förslaget innebär att antalet helgdagar skulle fördelas efter hur många utövare varje religion har i landet – även om modellen skulle gynna islam och på sikt kunna ersätta delar av eller hela det svenska kristna kulturarvet med nya religiösa inslag.

LÄS ÄVEN: C-tidningen: “Gör eid al-fitr till röd dag”