I vad som beskrivs som lovande tester med ett nytt slags lungvaccin används samma kontroversiella mRNA-teknologi som i covidvaccinen. Läkarna hoppas på en revolutionerande behandling.

67-årige Janusz Racz är den första personen i Storbritannien som fått prova på den nya behandlingen för lungcancer, vilken består av ett vaccin som talar om för kroppen hur den ska bekämpa och döda sjukdomen.

Vaccinet kommer att provas på 34 platser i sju länder med 130 patienter. Den använder dock samma mRNA-teknik som covidvaccinen.

LÄS ÄVEN: Studie: Fettsyra i rött kött kan hjälpa mot cancer

BNT116-vaccinet tillverkas av det tyska bioteknikföretaget BioNTech och pekas ut som potentiellt revolutionerande av experter.

Professor Siow Ming Lee är klinisk ledare för den brittiska delen av studien och säger till BBC att förhoppningen är att man i kombination med den nuvarande standardbehandlingen, immunterapi och kemoterapi, kan ge immunförsvaret ytterligare en skjuts.

Vill hjälpa andra

Janusz Racz är hoppfull och säger att han är öppen för att prova nya saker.

– Jag hoppas att det kommer att ge ett försvar mot cancerceller. Men jag tänkte också att mitt deltagande i den här forskningen skulle kunna hjälpa andra människor i framtiden och hjälpa denna terapi att bli mer allmänt tillgänglig.

– Som en vetenskapsman själv vet jag att vetenskapen bara kan gå framåt om folk går med på att delta i program som detta.

Han fick diagnosen lungcancer efter att ha haft andningsproblem som han trodde kunde vara astma. En undersökning avslöjade en tumör på hans högra lunga.

Vanligaste orsaken till dödsfall i cancer

Till skillnad från vacciner för att skydda från infektionssjukdomar, som mässling, är cancerbehandlingsvacciner för personer som redan har sjukdomen. De hjälper kroppens immunsystem att känna igen och attackera cancerceller.

Lungcancer är den vanligaste orsaken till dödsfall i cancer i världen med uppskattningsvis 1,8 miljoner fall 2020.

LÄS ÄVEN: Läkare ser samband mellan covid-vaccin och aggressiv turbocancer