En delegation av politiker från flera EU-länder reste tidigare i veckan till Georgien för att protestera mot valresultatet. En av dem som var där från Sverige är den moderate riksdagsmannen Erik Ottoson.
– Det var ett hav av människor, säger han till Samnytt.

Det har gått drygt två veckor sedan det socialdemokratiska populistpartiet Georgisk dröm vann valet i Georgien. En valseger som västvärlden haft svårt att acceptera.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare hävdat “att det har skett rent fusk på olika sätt”, och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har fördömt valet med att det förekom “valoegentligheter”.

LÄS ÄVEN: Ursula von der Leyen om valet i Georgien: “Oegentligheter”

EU-delegation

Förra veckan reste den svenska vänsteraktivisten och proffsdemonstranten Greta Thunberg till Georgien för att demonstrera mot valresultatet. Enligt ett inlägg på Instagram befann hon sig fortfarande i landet under tisdagen den här veckan.

LÄS ÄVEN: Greta i Georgien för att protestera mot valresultatet

Och dagen innan, under måndagen, anlände en delegation av politiker från EU till Tblisi för att även de protestera mot valresultatet. En av dem den moderate riksdagsledamoten Erik Ottosson tillika ordförande för riksdagens EU-nämnd.

Foto: Greta Thunberg Instagram

Förutom Sverige deltog även politiker med liknande ordföranderoller från Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland.

– Det var nog bara jag från Sverige, säger Erik Ottoson till Samnytt.

Avböjer intervju

Erik Ottoson berättar att han inte såg den svenska klimataktivisten under sitt Georgienbesök.

– Jag såg inte henne där. Jag vet inte exakt var hon befann sig. Det var ett hav av människor, säger han.

Den georgiska valmyndigheten avfärdade förra veckan anklagelserna om valfusk som en desinformationskampanj. Och kritiker menar att de tillresta delegaterna genom sin närvaro ägnar sig åt en påverkansoperation mot Georgien.

Den moderate politikern höll enligt en video i sociala medier tal inför demonstranterna, men vill inte svara på frågor om det.

– Jag avböjer intervju, säger Erik Ottoson.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

Många oppositionspartier

Georgisk dröm fick 54 procent av rösterna i det georgiska parlamentsvalet. Näst största partiet och det största oppositionspartiet Koalition för förändring, fick nöja sig med elva procent.

Koalition för förändring utgörs av tre partier som gick samman så sent som i juli i år för att skapa en gemensam oppositionsplattform inför valet. De tävlade dock mot mer än ett dussin andra likartade oppositionspartier om de georgiska rösterna, varav endast ytterligare tre klarade spärren för att ta plats i parlamentet.

Det är just denna splittring som varit en Akilleshäl för den georgiska oppositionen. De olika oppositionsprofilerna har haft svårt att enas under ett gemensamt partiprogram och en gemensam ledare, och utbrytningar och bildandet av nya missnöjespartier har varit stående inslag i den georgiska oppositionspolitiken.