Termen “långtidscovid” bör uteslutas från användning. Det är slutsatsen i en ny australiensisk studie där man hänvisar till att covid inte har fler efterverkningar än influensa eller andra milda luftvägssjukdomar.
Studien visar att endast tre procent av de personer som haft covid hade “måttliga till svåra” efterverkningar ett år senare – numerärt färre än de som infekterats med influensa eller andra milda luftvägssjukdomar.
Forskare undersökte 5 112 australiensare som hade smittats med covid, influensa eller andra luftvägssjukdomar. Studien kompletterar liknande arbete som tyder på att – förutom den lilla handfull människor som behöver ventilatorer eller intensiv sjukhusvård – nästan alla som får covid återhämtar sig helt från det inom några månader.
LÄS ÄVEN: Pfizer: Svenska staten måste vaccinera fler
– Vi tror att det är dags att sluta använda termer som “långtidscovid”, säger studiens huvudförfattare, Dr. John Gerrard.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
– Det antyder felaktigt att det finns något unikt och exceptionellt med långsiktiga symptom förknippade med detta virus. Den här terminologin kan orsaka onödig rädsla, och i vissa fall överdriven vaksamhet för längre symptom som kan hindra återhämtning.
Studiens fullständiga resultat kommer att presenteras på European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases i slutet av april.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.