Europa siktar på klimatneutralitet till 2050 genom den gröna omställningen. Men enligt Ola Källenius, vd för Mercedes-Benz och ordförande i ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association), riskerar nu hårda regler och brist på flexibilitet att slå fel – med föråldrade bilar och svag konkurrenskraft som följd. Han varnar särskilt för ”Havanna-effekten” och efterlyser en mer realistisk och teknologineutral strategi för att säkra både klimat och tillväxt.

Den europeiska gröna given har kallats EU:s ”man på månen”-projekt – en historisk satsning på klimatneutralitet till år 2050. Bilindustrin har gått in helhjärtat, med investeringar på över 250 miljarder euro i elektrifiering. Trots detta är konsumenternas efterfrågan på elbilar svagare än förväntat – de utgör bara cirka 15 % av nybilsförsäljningen inom EU.

Gatubild från Havanna. Ett historiskt bilidustriellt kulturarv – men föga klimatsmart. Bild: IToldYa.

Detta skapar ett glapp mellan politiska mål och marknadens verklighet. I stället för snabb elektrifiering riskerar vi nu att hamna i en situation där gamla fossilbilar behålls längre – ett fenomen som Källenius i ett debattinlägg i The Economist kallar för ”Havanna-effekten”, med referens till Kubas åldrande bilflotta i spåren av blockaderna mot landet.

LÄS ÄVEN: Lantbrukarnas ilska mot von der Leyens budget: Konsumenter riskerar dyrare matpriser

Redan i dag är Europas bilar i genomsnitt över tolv år gamla, och den siffran väntas stiga ytterligare om alternativen inte breddas.

Kursändring i tre steg

För att säkra både klimatmålen och industrins framtid krävs ett nytt, mer verklighetsförankrat förhållningssätt. Källenius pekar ut tre centrala områden:

  1. Dekarbonisering med teknikneutralitet – Elbilar ska fortsatt prioriteras, men EU bör också öppna för hybrider, förbränningsmotorer med hög verkningsgrad samt klimatneutrala bränslen. Kina visar hur en bred teknologimix kan ge snabbare framsteg.

  2. Stärkta leveranskedjor – Europa är idag beroende av Asien för batteriteknik och råmaterial. Att bygga upp en inhemsk värdekedja är avgörande men tar tid. Under tiden måste leveranskedjor diversifieras och nya globala partnerskap etableras.

  3. Ökad konkurrenskraft – Ett lapptäcke av regler och ökade handelshinder bromsar innovation och investeringar. EU måste fullborda den inre marknaden, särskilt på kapitalmarknadsområdet, och förenkla regelbördan – exempelvis genom ett särskilt ”Automotive Omnibus”-initiativ som minskar byråkratin.

Undvik överreglering – nå målen smartare

I dagsläget står branschen inför över 100 nya EU-förordningar. Det hotar att kväva innovation snarare än att främja den. Samtidigt är en stor del av underleverantörerna redan pressade – över 40 % riskerar att bli olönsamma till 2025.

För att undvika stagnation och försvara Europas position som ledande industrination måste reglerna moderniseras och samordnas med industrins förutsättningar. Det handlar inte om att ge upp klimatmålen – utan om att nå dem på ett mer effektivt och pragmatiskt sätt.

Ett vägskäl för Europa

De kommande tolv månaderna blir avgörande, menar Källenius. Antingen anpassar sig Europa efter verklighetens villkor, eller så riskerar vi att kväva både innovation och sysselsättning under en överreglerad grön omställning. Industrin är redo att ta sitt ansvar – men nu krävs samma lyhördhet från politiskt håll.

”Vi vill nå klimatmålen – men på en väg som både gynnar planeten och Europas framtid”, avrundar han sitt upprop till politikerna.

LÄS ÄVEN: Orbán: EU-budgeten prioriterar Ukrainakriget – på bekostnad av europeiska bönder