Batteritillverkaren Northvolt har just nu 1800 arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU. De flesta av dem har inte hunnit få permanent uppehållstillstånd och riskerar behöva flytta hem igen när företaget varslar om massuppsägningar.

Indien, Pakistan, Turkiet, Nigeria, Sydkorea, Sri Lanka, USA, Storbritannien och Bangladesh. Det är i fallande ordning de vanligast förekommande medborgarskapen bland Northvolts 1800 arbetskraftsinvandrare i Sverige.

Av dessa är det omkring hundra som hunnit få permanent uppehållstillstånd. De övriga 1700 har än så länge endast tidsbegränsade arbetstillstånd. Det uppger Migrationsverket för Samnytt.

Exakt hur många arbetskraftstillstånd som Northvolt beviljats eller från vilka länder arbetskraftsinvandrarna kommer vill eller kan inte myndigheten avslöja.

Hittade jobb i Sverige från Karibien

En av dem som jobbar på Northvolts fabrik i Skellefteå, men som ännu inte fått permanent uppehållstillstånd, är 38-årige Ian Joseph från Trinidad och Tobago.

– Trinidad och Tobago består av två öar men är ett land. Jag bodde på den större ön, vilken är Trinidad, berättar han för Samnytt.

Google earth

Ian Joseph har tidigare jobbat inom olje- och gasbranschen, och letade efter något snarlikt processindustriellt fast i ett annat land. Utöver mer än tio års arbetslivserfarenhet har han en yrkesinrikad utbildning inom processteknologi.

LÄS ÄVEN: Tre Northvolt-anställda dog – utredning inleds

– Jag sökte efter jobb på nätet, för min målsättning var hela tiden att lämna mitt hemland. Jag hade ingen särskild plats jag ville till, säger han till Samnytt.

– Liksom de flesta andra försöker jag utveckla min karriär och få en bättre levnadsstandard, vilket ett EU-land kan erbjuda i motsats till ett land i Karibien.

– Så hittade jag det här företaget i Sverige och skickade in en ansökan. Sedan hörde de av sig medan jag var i USA. Jag klarade intervjuprocessen och fick jobbet.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

Omskakande besked

I måndags varslade Northvolt om att 1600 anställda kommer att sägas upp. Verksamheten har ”reviderats”, hette det, då det finns ett ”överskott” av personal. 1000 anställningar försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Northvolt i fritt fall – 1 600 sparkas

Varslet innebär att mer än en fjärdedel av batteritillverkarens anställda riskerar förlora sina jobb. Dessutom stoppas utbyggnaden av fabriken Northvolt Ett i Skellefteå.

Foto: Northvolt pressbild

Ett kanske inte helt oväntat besked. Förlustsiffrorna för det mångetniska företaget har till synes skenat bortom kontroll de senaste åren. Drygt en miljard minus 2021, 3,2 miljarder 2022 och ofattbara 12,5 miljarder i förlust förra året.

Men för många anställda på Northvolt kom varslet som en chock.

– Det tar tid för många att ta in allt. De flesta är förståeligt nog omskakade av beskedet. De gör vad de kan för att vara positiva och, trots situationen, hoppas att allt kommer lösa sig, säger Ian Joseph.

Hoppas på nytt jobb

Just nu pågår förhandlingar mellan Northvolt och fackförbunden om vilka arbetstagare som ska sägas upp. Ian Joseph hoppas att han överlever stålbadet.

LÄS ÄVEN: Forskaren: ”Inte förvånad om Northvolt går i konkurs”

– Jag är försiktigt optimistisk om min egen roll i företaget, men jag är inte helt obekymrad så jag försöker hålla dörrar öppna så jag har alternativ om jag blir uppsagd, berättar han.

Den trinidadiske arbetskraftsinvandraren, liksom många av hans invandrade kolleger, försöker i första hand hitta ett nytt jobb i Sverige. Han förklarar att det är ett stort projekt att flytta från ett land till ett annat.

Enligt regelverket har Joseph och de andra arbetskraftsinvandrarna med tillfälliga arbetstillstånd tre månader på sig att hitta ett nytt jobb.

– I värsta fall, om jag inte hittar något, så måste jag flytta tillbaka till mitt hemland, säger Ian Joseph.

LÄS ÄVEN: Northvolt-chefer kallas till förhör sedan anställd dött i explosion