Nationsvänliga Frihetspartiet i Nederländerna har skördat stora framgångar i opinion och val. När en ny regering nu ska bildas är partiets namnkunnige ledare Geert Wilders den som ligger bäst till för att bli landets nästa premiärminister.

Det är i princip klart att Nederländernas nästa regering kommer att bestå av Geert Wilders nationsvänliga Parti för frihet (PVV), två mitten-högergrupper och gräsrotsdemokratiska Farmer Citizen Movement (BBB). Det beskedet kommunicerade Wilders på onsdagen.

– Vi har ett regeringsavtal, så det är mycket goda nyheter, förklarade Wilders på en presskonferens.

”Solen skiner på Nederländerna igen” sade PVV-ledaren och lade ut texten om alla förändringar av framför allt migrationspolitiken som nu ska genomföras:

Wilders bäst till för att bli premiärminister

Vissa inre spänningar kan ännu skönjas i koalitionen och det har ännu inte meddelats vem som blir landets nya premiärminister. Wilders är emellertid den som i kraft av att företräda största parti ligger bäst till för uppdraget.

Samtidigt spekuleras i att han kan vara beredd att avstå posten för att koalitionssamarbetet inte ska falla. I Sverige valde Sverigedemokraterna en liknande lösning för att få till stånd ett regeringsskifte, vilket man ansåg var det som måste prioriteras.

Enligt PVV-ledaren ska besked om detta meddelas ”vid ett senare tillfälle”. Ledarna för ingående VVD, Dilan Yeşilgöz respektive NSC, Pieter Omtzigts, signalerade att detta ”senare” inte ska uppfattas som i närtid då ett flertal frågor återstår att nå kompromiss kring.

LÄS ÄVEN: Geert Wilders segrare i nederländska valet

Sex månader av hetsiga förhandlingar

Att det tagit nästan ett halvår av stundtals hetsiga förhandlingar mellan partierna att komma fram till ett tillkännagivande indikerar också att det varit och är problematiskt att hitta en politik som samtliga koalitionspartners kan ställa sig bakom.

I den nya koalitionen ingår avgående premiärminister Mark Ruttes folkparti för frihet och demokrati (VVD) och mittenpartiet New Social Contract (NSC). Att Rutte skulle få förnyat förtroende som premiärminister också i den nya regeringen bedöms inte som sannolikt.

Nationsvänliga strömningar inför EU-valet

Framgångarna för Wilders parti i det nationella valet ses som ett förebud för ett liknande resultat i det stundande EU-parlamentsvalet. I det vänsterliberalt dominerade Bryssel är man bekymrad över PVV:s framgångar då partiet i allmänhet och Wilders själv i synnerhet profilerat sig som starkt kritisk till massinvandring, islamisering och EU:s tilltagande federalisering.

– Om det fungerar kan det här betraktas som en historisk dag. Att vara det största partiet i ett kabinett, det är något man bara kan drömma om som ledare för ett parti och det är bra för våra väljare, konstaterade en nöjd Wilders i samband med tillkännagivandet.