Northvolts fall var kulmen på den så kallade gröna omställningens allt större svårigheter med att upprätthålla fasaden. Sedan tidigare har även vindkraftens påstådda storslagenhet fått sig flera rejäla törnar, något som återaktualiseras i samband med att Skellefteå Kraft skriver ner värdet på sina vindkraftverk med flera hundra miljoner kronor.
2018 investerade Skellefteå Kraft omkring 100 miljoner kronor i Northvolt vilket gav dem en minoritetsandel i företaget. Innan konkursen skrev Skellefteå Kraft ned värdet på sina aktier i bolaget med 95 miljoner kronor och nu kommer nästa gröna smäll.
Tre gånger tidigare har Skellefteå Kraft skrivit ned värdet på sina vindkraftverk och nu är det dags för den fjärde gången. För 2024 uppgår nedskrivningen till 226 miljoner kronor, rapporterar Affärsvärlden. Det innebär att den totala nedskrivningen sedan 2016 blir mer än en miljard kronor.
LÄS ÄVEN: Ekeroth: “En muta gör inte vindkraften bättre”
I årsredovisningen för 2024 står att man gjort “förnyade bedömningar och antaganden avseende nedskrivnings prövningar vilket har medfört nedskrivningar av koncernens vindparker”. Som huvudskäl anges låga elpriser och alltfler timmar med negativa elpriser.
Skellefteå Kraft är en av landets största ägare av vindkraft med 117 turbiner fördelat på fyra anläggningar i Norrbotten och Västerbotten. Vindkraftsanläggningen vid Blaiken har gått med vinst i flera år, den har dock varit liten – tio miljoner – i förhållande till investeringen på 3,3 miljarder.
330 år
Med undantagsåret 2023 exkluderat ligger den genomsnittliga årsvinsten under perioden 2017-2022 på omkring tio miljoner kronor. Med en sådan lönsamhet kommer det ta 330 år att betala tillbaka investeringen på 3,3 miljarder.
“Skellefteå Kraft verkar ha lite svårt att få ihop lönsamhetskalkylerna på sina gröna satsningar. Det gäller inte bara Northvolt, utan även vindkraften”, slår ekonomiforskaren Christian Sandström fast.

Förutspådde Northvolts krasch
I september 2024 uppgav källor för Dagens Industri att Northvolts finansiella situation hade försämrats betydligt den senaste tiden och att pengarna snart skulle ta slut. Samtidigt bedömdes Northvolts möjligheter till ny finansiering som små.
I samma veva sa Christian Sandström att han inte skulle bli förvånad ifall de går i konkurs inom ett halvår. Sandström prickade in konkursen nästan exakt på dagen – det blev sex månader och tre dagar senare beskedet kom.
Sandström har varit en av de främsta kritikerna mot den statliga inblandningen i de så kallade gröna industrisatsningarna och skrivit boken Gröna bubblor. Han menar att Northvolts expansionsplaner har baserats på var de fått de bästa subventionerna.
LÄS ÄVEN: Forskaren: “Inte förvånad om Northvolt går i konkurs”